Tensiunile crescute în cadrul Bisericii Ortodoxe Române au fost tranșate joi de către Sfântul Sinod, care a luat o serie de decizii fără precedent pentru a calma revolta organizată de ÎPS Teodosie.
ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a fost amenințat cu suspendarea în urma acțiunilor sale controversate, printre care solicitarea repetată de a fi ridicat la rangul de mitropolit. Încercările sale, precum și amenințările cu declanșarea unor proteste ale preoților, au dus la convocarea lui Teodosie la ședința Sfântului Sinod.
Din cauza ignorării pozițiilor Patriarhului Daniel, ÎPS Teodosie a fost avertizat că riscă să fie suspendat din funcție dacă continuă să aibă un comportament indisciplinat. În urma ședinței Sfântului Sinod, el a primit o „dojană sinodală scrisă” pentru încălcarea ordinii statutare a Bisericii și tulburarea păcii în viața bisericească și socială, prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică, transmite B1TV.
Arhiepiscopul Tomisului a fost avertizat că poate fi trimis în judecată la Consistoriul Arhieresc Prim dacă continuă să încalce ordinea statutară a Bisericii și să tulbure pacea publică.
„În ultimii doi ani, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a solicitat de mai multe ori Cancelariei Sfântului Sinod ca ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie să fie înscrisă din nou pe ordinea de zi a Sfântului Sinod, aducând în acest sens mai multe argumente de ordin istoric, cultural şi sociologic. De fiecare dată, Cancelaria Sfântului Sinod a răspuns că, potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, o mitropolie este constituită din două, trei sau mai multe eparhii, iar ierarhii acestora formează împreună un sinod mitropolitan. Întrucât nicio eparhie vecină cu Arhiepiscopia Tomisului nu dorește să intre în componența unei viitoare Mitropolii a Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie insistă cu înverșunare ca doar eparhia pe care o păstorește să devină mitropolie, după modelul unor mitropolii din Bulgaria, încălcând astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române, care, în prezent, nu prevede existența unor mitropolii onorifice, fără sinod mitropolitan. De aceea, încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei ședințe a Sfântului Sinod”, se arată în comunicatul BOR de vineri.
De asemenea, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a fost vizat de o altă decizie a Sfântului Sinod, ca urmare a conflictelor deschise cu ÎPS Teodosie. Deși speculațiile din presă indicau o posibilă demitere, Vasile Bănescu a negat această informație.
Sfântul Sinod a hotărât că, începând cu 1 martie 2024, comunicatele de presă ale Patriarhiei Române vor fi emise de Cancelaria Sfântului Sinod, până la reorganizarea Biroului de Presă al Patriarhiei Române. Această decizie a venit după ce opiniile personale exprimate de Vasile Bănescu au fost asociate cu pozițiile oficiale ale BOR.