Data la care s-ar putea produce următorul cutremur mare în România. Primul cutremur puternic, în 1599, în timpul lui Mihai Viteazul, culmea, a avut loc în ziua de 4 martie.
Urmările unui cutremur puternic în Bucureşti ar putea fi devastatoare. În acest moment sunt aproximativ 350 de clădiri încadrate în clasa 1 de risc seismic. Vorbim doar despre locuinţele care au fost expertizate. În realitate, este posibil să fie mult mai multe. Acestea ar putea fi reabilitate, dar nici la acest capitol nu stăm bine.
Sute de oameni riscă să rămână printre dărmături dacă vom avea de-a face cu un cutremur major în Bucureşti. Mulţi dintre ei nici nu ştiu exact cum să reacţioneze, chiar dacă autorităţile încearcă să pregătească cetăţenii. Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă are inclusiv un site, unde putem găsi indicaţii exacte, nutremurlacutremur.ro.
Întrebat cât de pregătite sunt autorităţile pentru a interveni în astfel de cazuri, şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a spus că ar mai trebui făcute investiţii. „Mult mai bine decât înainte dar nu suficient de bine cât ne-am dori”, a precizat acesta.
Până în momentul în care vom fi pregătiţi rămâne doar să sperăm că nu se va produce un cutremur în viitorul apropiat.
Directorul Bibliotecii Academiei Române, Nicolae Noica, a oferit o declarație fermă privind riscul seismic în România.
„Am făcut o istorie a cutremurelor de-a lungul timpului. Primul cutremur, în 1599, în timpul lui Mihai Viteazul, culmea, a avut loc în ziua de 4 martie şi, după aceea, o serie întreagă de date. Ce am constatat? Noi vorbim că la 40 de ani se va produce cutremur. Se vede că au fost cutremure în 1940 şi în 1977. Deci, s-au produs aceste două cutremure. Întorcându-ne în timp avem 1802 – 1838, marele cutremur care a dărâmat Spitalul Colţea, tot aşa, la 37 de ani. Între aceste grupe, la 70 de ani, 80 de ani, se produc aceste cutremure.
De aceea, afirm că un astfel de cutremur, de tăria celui din 1977, nu va fi înainte de 2040. Dar, încerc să spun cât mai puţin acest lucru, pentru ca administraţiile să înţeleagă că trebuie să facem ceva”, a explicat Noica, în cadrul dezbaterii „Cât de pregătită este România la un nou cutremur?”, organizată de Academia Română şi Curtea de Conturi a României.