Veste bună pentru persoanele care-și caută de muncă: șomajul și ajutoarele sociale care cresc de la 1 martie

O veste bună pentru cei aflați în căutarea unui loc de muncă sau care beneficiază de diverse măsuri de sprijin din partea statului este că indemnizația de șomaj și alte beneficii sociale cresc de la 1 martie 2024.

Motivul majorării este creșterea Indicatorului Social de Referință (ISR) la 660 de lei, de la 598 de lei anterior.

Indemnizaţia de şomaj şi alte măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă aplicate de ANOFM care se raportează la Indicatorul Social de Referinţă (ISR) cresc de la 1 martie 2024. Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), rata inflaţiei pentru 2023 este de 10,4%, astfel că ISR creşte de la 598 de lei la 660 de lei. Acest drept se calculează astfel: valoarea ISR în vigoare la data stabilirii indemnizaţiei de şomaj, la care se adaugă, după caz, o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei veniturilor care constituie baza de calcul a indemnizaţiei de şomaj pe ultimele 12 luni în care s-a realizat stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare)” precizează ANOFM într-un comunicat.

Astfel, indemnizația de șomaj va fi cu 62 de lei mai mare, lunar, pentru fiecare persoană. De asemenea, absolvenții care beneficiază de indemnizație de șomaj vor primi cu 31 de lei mai mult, ajungând la un total de 330 de lei lunar, transmite PsNews.

Prima de inserție pentru absolvenții care se angajează cu normă întreagă va crește și ea, cu 186 de lei, ajungând la 1.980 de lei.

Tinerii cu risc de marginalizare socială care sunt angajați de firme cu sprijinul statului vor beneficia de o subvenție lunară mai mare cu 248 de lei, ajungând la un maxim de 2.640 de lei.

Nu în ultimul rând, elevii și studenții care lucrează în vacanță vor primi un stimulent financiar lunar mai mare cu 31 de lei, ajungând la 330 de lei.

Important de reținut: majorarea se aplică și pentru cei care beneficiau deja de aceste măsuri de sprijin.

Pentru mai multe detalii, consultați legislația specifică sau contactați Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).

Constantinescu Gabriel
Constantinescu Gabriel
Gabriel Constantinescu este unul dintre jurnaliștii care a acoperit vreme îndelungată zona socială din presa online. Cu experiență în alegerea știrilor, Gabriel este pasionat de sport și drumeții. Absolvent al Facultății de Administrație Publică el acoperă cu succes materialele care tratează activitatea primăriilor, a consiliilor județene și instituțiilor subordonate acestora. Este căsătorit și are doi copii care speră să trăiască într-o lume mai bună.

Ultimele știri

Primul „bugetar de lux” care şi-a tăiat singur salariul la un sfert a explicat decizia: „Din respect”

Flavius Cladoveanu, directorul Incertrans, a devenit primul șef de instituție...

Cum pot românii să ia voucherele la energie. Explicațiile ministrului Muncii

Florin Manole, ministrul Muncii, a explicat joi, la Antena 3...

Cum explică purtătoarea de cuvânt a Guvernului că TVA-ul pentru HoReCa a crescut la 11%

Sectorul HoReCa va beneficia în continuare de o cotă...

Anchetele Lumea Politică

Articole pentru tine