Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) cere reducerea duratei concediului maternal și pentru mamele din România.
Ideea de bază este aceea de a încuraja reintegrarea mai rapidă a proaspetelor mame în activitatea profesională, argumentând că acest lucru ar putea avea beneficii atât pentru economie, cât și pentru mamele însele, prin facilitarea menținerii legăturii cu mediul de lucru și evitarea întreruperilor lungi de carieră.
Ministerul Muncii din România oferă stimulente financiare mamelor care aleg să se întoarcă la muncă înainte de finalizarea perioadei standard de concediu maternal. Aceste stimulente sunt structurate astfel încât să ofere un ajutor semnificativ familiilor tinere, încurajând totodată participarea activă a femeilor pe piața muncii, spun reprezentanții Ministerului Muncii. Mamele primesc 1.500 de lei pentru revenirea în câmpul muncii, până când copilul împlinește 6 luni și 650 de lei după aceea, transmite PsNews.
„România acordă stimulente de inserţie pentru încurajarea celor care se întorc mai devreme la lucru. Valoarea stimulentului pentru cei care se întorc până când bebeluşul împlineşte 6 luni este de 1.500 de lei, iar după 6 luni, 650 de lei”, a spus Raul Giuglea, purtător de cuvânt al Ministerul Muncii.
Pe de altă parte, OCDE aduce în discuție și subiectul pensionării anticipate pentru femeile care au copii, sugerând că eliminarea acestei măsuri ar putea contribui la susținerea unei prezențe mai active a femeilor pe piața muncii.