Incidentul în care un avion Boeing 737 MAX 9 al Alaska Airlines a suferit o urgenţă în aer pe 5 ianuarie, după ce un panou de uşă s-a desprins în zbor, a suscitat atenția FBI.
Biroul Federal de Investigaţii (FBI) al SUA a luat măsuri neobişnuite, informând pasagerii prin scrisori că pot fi consideraţi victime ale unei infracţiuni. Aceasta sugerează că incidentul este tratat cu maximă seriozitate, reflectând potenţial nu doar un accident izolat, ci și posibile nereguli în procesele de producţie sau mentenanţă ale avioanelor.
FBI, în coordonare cu Departamentul de Justiţie, pare să abordeze incidentul cu o gravitate particulară, având în vedere actualizările din 2022 ale liniilor directoare pentru sesizarea victimelor potenţialelor infracțiuni, ce derivă din precedente cazuri în care drepturile victimelor au fost nesocotite. Aceste scrisori reprezintă nu doar un pas procedural în cadrul anchetei penale, ci și o recunoaştere a impactului pe care astfel de evenimente îl pot avea asupra celor implicaţi, transmite PsNews.
Situaţia pune în lumină şi răspunsul corporativ al celor implicaţi, inclusiv firma Boeing şi Alaska Airlines. În timp ce Alaska Airlines susţine că a cooperat pe deplin cu ancheta şi nu se consideră ţinta investigaţiei, Boeing menţine o opinie mai rezervată, afirmând că va continua să colaboreze cu toate anchetele guvernamentale. Această prudenţă vine în contextul în care Boeing se confruntă cu o atenţie îngrijorată şi un control sporit, după incidentele tragice legate de modelul 737 MAX 8.
Descoperirea că patru şuruburi cheie păreau să lipsească din avionul afectat, care fusese livrat cu doar câteva luni înainte, aruncă o umbră îngrijorătoare asupra practicilor de siguranţă şi calitate ale producătorului. Răspunsul Administraţiei Federale a Aviaţiei (FAA) de a consemna la sol modelele MAX 9 şi de a cere Boeing să rezolve problemele sistemice de control al calităţii reprezintă măsuri importante destinate să prevină repetarea unor astfel de situaţii alarmante.