Un material realizat de Antena 3 CNN și prezentat în cadrul emisiunii Sinteza Zilei, arată legătura scandaloasă dintre Florian Coldea și China. CupruMin a fost vândut chinezilor.
O piesă grea din dosarul în care este inculpat Florian Coldea e în măsură să îi dea fiori acestuia. Procurorii l-au audiat pe omul de afaceri chinez cu care Coldea se afla la masă în momentul în care este prezentat Hideg și îi dă acestuia asigurări că se va ocupa de dosarul lui.
Prezența lui Wang-Yan altături de Coldea aduce în lumină o afacere de răsunet din trecut, dar în același timp îi deconspiră lui Coldea alte afaceri din care scotea bani prin așa zisa consultanță.
În sine, chinezul Wang-Yan reprezintă o problemă pentru Coldea. În 2012, SRI cu Florian Coldea prim-adjunct, cere retragerea cetățeniei române pentru Alexandru Ioan, pe numele anterior Wang-Yan pentru motive ce țin de siguranța națională.
În 2013, președintele Autorității Naționale pentru Cetățenie dispune retragerea cetățeniei chinezului. Cu toate acestea, patru ani mai târziu, Wang-Yan nu doar că nu mai reprezintă amenințări la siguranța națională, dar îl regăsim ca vioara principală într-o afacere de răsunet, și încă din zona strategică a României, CupruMin.
În 2017, în urma unei licitații extrem de dubioase, care s-a lăsat cu multe acțiuni în justiție și plângeri adresate Parchetului, CupruMin vinde toată producția sa către o firmă din Hong Kong, reprezentată de Wang-Yan. Omul de afaceri chinez a ajuns la sediul CupruMin pe 25 noiembrie 2016.
Avea două aprobări din partea Ministerului Economiei, chiar din partea Compartimentului pentru Informații Clasificate, a dezvăluit directorul general al CupruMin. A fost suficient un mail către ministru ca în două zile delegația condusă de Wang-Yan să fie primită. Ministrul Economiei era Costin Borc iar premier, Dacian Cioloș.
Intermediar pentru chinez, un alt nume de răsunet – Cristi Burci. Compania acestuia este cea care intermediază vizita chinezilor potrivit unui mail trimis conducerii CupruMin. Cristian Burci a fost identificat drept mogulul binomului SRI-DNA, atât de fostul ofițer SRI Daniel Dragomir cât și de Elena Udrea.
De cealaltă parte, la CupruMin, un alt personaj interesant, directorul economic Eugen Coldea. Acoliții lui Coldea din presă s-au străduit să afirme că e doar o coincidență de nume, însă în iulie 2017, la Sinteza Zilei, avocatul lui Horia Simu arunca bomba, Eugen Coldea este vărul generalului SRI.
După ce a fost trimis în judecată, Horia Simu a declarat că Daniel Moldoveanu, fost consilier de stat în cadrul Administrației Prezidențiale și Șef al Comunității Naționale de informații, a luat 25%, adică 1,7 milioane de euro, din suma de 7 milioane de euro, primită de la ANRP.
Prezența chinezului la masa lui Coldea vine pe fondul afacerilor pe care aceștia le au împreună în domeniul energiei eoliene și solare prin intermediul unei companii celebre pentru epoca Băsescu, Romenergo. Și cu această companie Coldea ar avea un contract de consultanță.