România devine prima țară din Europa care implementează tehnologia reactoarelor nucleare modulare mici (SMR), prin construirea unei noi centrale la Bran până în 2032, după finalizarea celei de la Doicești în 2029. Compania americană NuScale, ale cărei proiecte SMR sunt singurele certificate de autoritatea nucleară din SUA, a intrat în discuții avansate cu autoritățile locale pentru ridicarea centralei în cunoscuta stațiune montană.
Conform informațiilor MediaFLUX, există deja dialoguri și schimburi de documente între reprezentanții companiei și Primăria Comunei Bran, se arată în investigația realizată de publicație.
Potrivit documentelor consultate, „o prezentare NuScale și un document care prezinta proiectele actuale ale companiei arată o serie de informații și detalii cu privire la proiectul care este pregătit la Bran pentru a fi finalizat la trei ani după cel de la Doicești”.
Primarul localității, Cosmin Feroiu, „de abia așteaptă investițiile în localitatea pe care o conduce”, în timp ce locuitorii manifestă îngrijorări că turismul ar putea fi afectat.
Acordul dintre NuScale și RoPower Nuclear, compania de proiect înființată de Nuclearelectrica și Nova Power & Gas, prevede ca fiecare centrală să aibă 6 module cu o putere totală de 462 MW. Investiția de la Doicești, în valoare de 6,5 miliarde de dolari, va fi parțial finanțată prin 4 miliarde de dolari de la instituții de creditare americane.
Pentru negocierea contractului de construcție la Doicești, RoPower a angajat un consultant american veteran în energie nucleară, Charles Peterson, prin „un acord pe 2 ani cu o firmă de profil din SUA, în baza căruia beneficiază de expertiza unui veteran al industriei nucleare”.
România devine astfel „deschizătoare de drumuri privind reactoarele nucleare modulare” și „un catalizator pentru dezvoltarea SMR în regiune”, după ce a dezvoltat deja „primul simulator pentru camera de comandă a unui reactor modular” la Universitatea Politehnică.