Tot mai mulți adolescenți ajung în stare gravă la spital după ce încearcă să-și pună capăt zilelor prin consumul de medicamente, cifrele înregistrând o creștere îngrijorătoare în ultima perioadă. Cauzele care îi împing pe tineri la acest gest disperat sunt diverse, de la presiunea examenelor și bullying-ul din școală, până la consumul de substanțe nocive.
Numai în ultimele 24 de ore, Secția de Toxicologie din cadrul Spitalului Grigore Alexandrescu din București a primit trei cazuri de intoxicație voluntară cu medicamente, cel mai tânăr pacient având doar 12 ani, potrivit Observator. Medicii atrag atenția că acești copii ajung în pragul sinuciderii după ce strigătele lor de ajutor au fost ignorate în repetate rânduri de cei din jur.
„De foarte multe ori părinții sunt uimiți de ceea ce s-a întâmplat, deși poate cunosc situația și poate nu și-au imaginat că vor ajunge în asemenea situație. Vârsta adolescenței, pubertății, peste vârsta de 12 ani. Au fost și..da, clasa a VI-a, a VII-a. Fiecare este o poveste a unei familii sau a unui copil, care până la urmă se simte…singur”, a declarat Viorela Nițescu, șef secție Toxicologie la Spitalul Grigore Alexandrescu, pentru Observator.
Amploarea fenomenului depresiei este evidențiată și de statisticile Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, care a înregistrat 2000 de apeluri pentru cazuri de suicid în ultimele 12 luni. Majoritatea acestora implică persoane sub 40 de ani, iar în ultimii trei ani numărul tinerilor și al elevilor care recurg la acest gest a crescut semnificativ.
Aceste date alarmante atrag atenția asupra necesității unei mai bune comunicări și înțelegeri între adolescenți și adulții din jurul lor, fie că este vorba de părinți sau profesori.