Ungaria și Slovacia îl susțin pe Mark Rutte pentru șefia NATO. Uimitor ce a negociat Viktor Orban
Ungaria și Slovacia îl susțin pe Mark Rutte pentru șefia NATO. Uimitor ce a negociat Viktor Orban

Premierul ungar Viktor Orban a anunțat marți că Ungaria este pregătită să susțină candidatura premierului olandez Mark Rutte pentru postul de secretar general al NATO.

Rutte „a confirmat” că, dacă va câștiga această funcție, Ungaria nu va fi obligată să participe la activitățile Alianței în Ucraina. „Având în vedere acest angajament, Ungaria este pregătită să-l susțină”, a precizat Orban.

Premierul olandez a acceptat ca Ungaria să nu participe la activitățile NATO în Ucraina, iar Slovacia cere ajutor pentru apărarea antiaeriană, transmite B1TV.

De asemenea, și noul președinte slovac Peter Pellegrini a confirmat susținerea pentru Rutte, și el în schimbul unor condiții. Pellegrini i-a cerut premierului olandez sprijin pentru asigurarea apărării antiaeriene a Slovaciei, după ce guvernul anterior a donat Ucrainei singurul sistem antiaerian S-300 de care dispunea.

Președintele slovac a precizat că „și-ar fi dorit un secretar general al NATO mai apropiat geografic de Europa Centrală și de Est”, făcând referire la candidatura lui Klaus Iohannis, și i-a solicitat lui Rutte să țină cont de principiul geografic în ocuparea posturilor inferioare celui de secretar general.

Prin urmare, după anunțurile Ungariei și Slovaciei, Mark Rutte mai are nevoie doar de susținerea României pentru a obține consensul și numirea sa în fruntea NATO.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *