Răzvan Nicolescu, expert în energie, a explicat situația energetică actuală din România, în contextul temperaturilor caniculare.
Referitor la avertismentul Ministerului Energiei privind posibilele pene de curent, Nicolescu a declarat: „Să avem o pană de curent este posibil, teoretic, oricând. Eu, sincer, sper și nu cred că se va întâmpla”. El a explicat că, deși consumul crește din cauza aparatelor de aer condiționat, producția fotovoltaică este și ea mai mare în timpul zilei, creând un echilibru dinamic.
Expertul și-a exprimat însă îngrijorarea mai mare față de prețurile energiei: „Mai degrabă sunt îngrijorat de ce se întâmplă cu prețurile”. El a subliniat că în țări precum Spania, Italia și Franța, unde consumul de energie este la fel de ridicat, prețurile sunt semnificativ mai mici decât în România, transmite B1TV.
Nicolescu a explicat că, deși consumatorii nu resimt direct aceste prețuri mari datorită plafonării, impactul se resimte asupra bugetului de stat: „Statul, practic, compensează diferența dintre prețuri și ce se regăsește în factura de la consumatori”.
Cauzele prețurilor ridicate sunt multiple, conform expertului. Pe lângă factori regionali precum reparații neplanificate la centrale nucleare în țări vecine și producție eoliană și hidro sub medie, Nicolescu a evidențiat și un aspect sistemic: „Statul s-a angajat să suporte orice fel de creștere […] iar acest lucru încurajează practic producătorii, îi încurajează pe cei care vând să se ducă la maximul posibil”.
Expertul sugerează că sistemul actual de compensare a prețurilor perturbă mecanismul normal al cererii și ofertei, conducând la prețuri artificial ridicate care, în final, sunt suportate de bugetul de stat, adică de noi toți.