Parlamentul bulgar a adoptat miercuri, 7 august, o lege care interzice „propaganda” LGBT+ în școli, un vot surpriză pe fondul „războiului cultural” generat de Jocurile Olimpice de la Paris. Amendamentul, propus de partidul de extremă dreapta prorus Vazrajdane (Renaștere), a fost adoptat cu 159 de voturi pentru, 22 împotrivă și 13 abțineri.
Noua legislație face ilegală „încurajarea” unei „orientări sexuale netradiționale” și a unei identități de gen „diferente de cele biologice”, având un model similar cu o lege controversată din Ungaria, care a fost criticată de Bruxelles. Raportorii au justificat necesitatea de a legifera rapid, invocând o „normalizare inacceptabilă” a orientării sexuale netradiționale, realizată prin „propaganda” în curs de desfășurare, transmite B1TV.
Denitsa Lubenova, avocat al asociației LGBT+ Deistvie (Acțiune), a declarat că „au profitat” de contextul actual de „război cultural” în jurul Jocurilor Olimpice pentru a promova această reformă. Biserica Ortodoxă din Bulgaria a criticat ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, care a inclus minorități sexuale și de gen, iar oficialii bulgari au denunțat participarea boxerilor Imane Khelif și Lin Yu-ting, considerând că aceștia reprezintă „celălalt sex”.
ONG-urile susțin că această lege este aprobată în scop electoral, având în vedere că extrema dreaptă speră să „își îmbunătățească scorul la alegerile legislative” programate peste două luni. Radoslav Stoyanov, vicepreședintele Comitetului Helsinki bulgar pentru apărarea drepturilor omului, a avertizat că noua legislație va împiedica diseminarea „informației științifice” despre minorități.
În semn de protest, ONG-ul LevFem a organizat o demonstrație pentru a denunța adoptarea acestei legi, considerând că va face imposibilă „orice luptă împotriva hărțuirii în școli a tinerilor lesbiene, gay, bisexuali și transgender”. Aceste evenimente subliniază polarizarea și tensiunile sociale din Bulgaria, în contextul unei dezbateri mai ample despre drepturile minorităților.