Blocul Național Sindical (BNS) a lansat un avertisment sever cu privire la posibilele erori și consecințe negative ale procesului de recalculare a pensiilor în România. Sindicaliștii atrag atenția asupra mai multor probleme care ar putea afecta corectitudinea calculelor și, implicit, drepturile pensionarilor.

Una dintre principalele îngrijorări exprimate de BNS este legată de neactualizarea sistemului informatic utilizat pentru recalcularea pensiilor. Acesta nu ține cont de anumite hotărâri judecătorești definitive, ceea ce ar putea duce la subevaluarea pensiilor multor beneficiari. BNS subliniază:

„Lipsa acestei actualizări va duce la emiterea eronată a mii de decizii de recalculare. (…) În aceste condiții, ne confruntăm cu adâncirea inechităților, care îi vor afecta disproporționat pe cei mai vulnerabili dintre pensionari, pe cei care, de fapt, nu au resursele necesare pentru a verifica corectitudinea deciziilor primite”.

Conform B1TV, sindicaliștii atrag atenția și asupra ignorării unor decizii ale Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) de către casele teritoriale de pensii. De exemplu, Decizia nr. 28/03.06.2024 a ICCJ, care vizează drepturile personalului din unitățile de producție a energiei electrice și termocentrale, nu este încă aplicată, deși este obligatorie.

BNS avertizează că aceste probleme vor genera un val de contestații și procese:

„BNS subliniază că, în ciuda entuziasmului actual creat de recalculările și creșterile de pensii promise, se vor înregistra alte mii de cereri de recalculare, care vor bloca activitatea caselor teritoriale de pensii, vor sufoca instanțele de judecată și vor genera discriminări în rândul pensionarilor.”

BNS solicită o abordare mai riguroasă a procesului de recalculare, afirmând că „Pensionarii nu trebuie să suporte consecințele unor procese administrative grăbite și neglijente!”

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *