România se confruntă cu o problemă demografică serioasă, fiind clasată pe locul 8 în lume în privința rapidității depopulării. Unul dintre orașele care riscă să ajungă o comună din cauza scăderii populației este Predeal.
Datele ultimului recensământ din 2021 arată că orașul Predeal are doar 4.060 de locuitori, numărul scăzând de la an la an. Viceprimarul Marius Mateescu a declarat, conform B1TV: „Real să vă spun, cu cei care sunt la muncă în străinătate, sunt în jur la 3.800 de persoane. Sunt foarte multe locuinţe de vacanţă. Nu locuiesc aici, dar le au. Nu putem să îl declarăm sat doar pentru că nu este locuită.”
Stațiunea Predeal este puternic afectată de îmbătrânire și depopulare. Pe străzi, cu greu mai sunt zărite persoane, iar localnicii sunt grav afectați de lipsa forței de muncă și numărul scăzut al copiilor.
Sociologul Romulus Oprica avertizează asupra consecințelor pe termen lung: „Pe termen lung, avem şi avantaje şi dezavantaje. Populația care alege să rămână dacă nu au loc în domeniul HoReCa, vor avea probleme în a-şi câştiga traiul. Iar pe termen şi mai lung va fi din ce în ce mai greu ca persoanele care rămân să găsească un stomatolog, un cardiolog…”
Conform previziunilor Eurostat, populația României va scădea cu 6,6 milioane de locuitori până în anul 2100. România este țara din UE cu cel mai mare număr de cetățeni care locuiesc în alte state, aproximativ 3,15 milioane.
Predeal este un exemplu elocvent al problemei depopulării care afectează România. Stațiunea renaște doar în sezonul de iarnă, când numărul populației crește la peste 12.000 de persoane. Riscul ca Predeal să ajungă o comună este din ce în ce mai mare pe fondul exodului populației, fenomen care se manifestă la nivel național.