Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a subliniat recent importanța actualizării legislației românești în domeniul apărării antiaeriene, pentru a putea doborî dronele rusești care intră ilegal în spațiul aerian al României. El a spus că „mai este puțin de muncă” pentru a avea un cadru legal care să faciliteze o reacție rapidă și eficientă în cazul unor astfel de incidente.
Un aspect-cheie pe care Geoană l-a menționat este clarificarea responsabilităților în situații de urgență. „Pentru a fi totul clar, în cazul unei situații de urgență, trebuie să știm cine are autoritatea să intervină”, a punctat el, subliniind necesitatea unei cooperări eficiente între forțele românești și NATO în astfel de scenarii. A adăugat, de asemenea, că este important să se stabilească „cum se lucrează cu NATO” și „cât de multe din forțele românești se implică și cum trec ele sub comanda NATO”. Aceste aspecte sunt esențiale pentru a asigura o reacție coordonată și eficientă, a spus fostul secretar general adjunct al NATO, potrivit B1TV.
Geoană a insistat că NATO „tratează în mod serios” fiecare incident care implică drone rusești. El a explicat că organizația dispune de „informații în timp real” cu privire la aceste incidente, ceea ce permite o analiză rapidă și o reacție adecvată. „Împreună cu Aliații vom discuta aici, la NATO, un mecanism clar: cine ce face, în ce ordine și cu ce autorizație”, a detaliat el, evidențiind necesitatea unei „bucătării procedurale” bine definite care să funcționeze în colaborare cu toți aliații.
Mircea Geoană a concluzionat că scopul acestui mecanism este de a asigura o reacție proporțională. „Dacă e ceva grav, să reacționăm cu toată forța NATO, dacă e doar un incident, să fim siguri că nu sărim calul și nu ne transformăm în ceva și mai complicat”, a declarat el, subliniind abordarea preventivă și controlată pe care NATO o promovează în gestionarea acestor situații delicate.