Candidatul republican la președinția SUA, Donald Trump, pare să contureze o strategie controversată pentru rezolvarea conflictului din Ucraina, conform declarațiilor recente ale unor persoane apropiate lui. Acest plan a stârnit îngrijorări în rândul experților în securitate, care avertizează asupra potențialelor riscuri pentru Ucraina și întreaga Europă.
În cadrul unei dezbateri, Trump a declarat: „Cred că este în interesul SUA ca acest război să se termine”, sugerând că ar negocia un acord de pace imediat după o eventuală victorie electorală. JD Vance, candidat la vicepreședinție, a oferit mai multe detalii, afirmând că planul ar putea include:
– Crearea unei zone demilitarizate de-a lungul actualei linii de front.
– Menținerea suveranității Ucrainei, dar cu condiția neutralității și neaderării la NATO.
– Cedarea către Rusia a teritoriilor deja ocupate.
Iulia Joja, expert în securitate europeană la Institutul Diplomatic American, a exprimat îngrijorări serioase față de aceste propuneri, citată de B1TV:
„Țările din Europa Centrală și de Est ar trebui să reacționeze negativ și aștept încă reacțiile din această parte. Pe de o parte, sacrificăm o țară vecină, Ucraina, dar pe de altă parte, este în interesul tuturor țărilor de pe flancul estic ca Ucraina să fie în NATO, să fie limita de care nu se pot apropia rușii, ca să nu ne trezim cu rușii la graniță,” a explicat Joja.
Ea a subliniat importanța aderării Ucrainei la NATO pentru securitatea pe termen lung a Europei: „Dacă nu intră Ucraina în NATO, cu toții știm foarte bine că pe termen mediu și lung securitatea europeană nu este sustenabilă. O să avem în continuare probleme foarte mari cu Rusia, care va ataca pe unde poate teritorial, cât are resursele, și când nu poate, va continuă să ne atace pe toate planurile în mod hibrid.”
Joja a avertizat că o potențială administrație Trump ar putea forța Ucraina într-un mod „agresiv și brutal” să accepte negocieri în termeni defavorabili.