Rezerva Federală a scăzut dobânzile, într-o mișcare istorică. S-a mai întâmplat așa în timpul crizei financiare globale din 2008
Rezerva Federală a scăzut dobânzile, într-o mișcare istorică. S-a mai întâmplat așa în timpul crizei financiare globale din 2008

Rezerva Federală a Statelor Unite (Fed) a luat o decizie istorică miercuri, reducând dobânda cheie cu 0,5 puncte procentuale, marcând prima scădere de acest fel din perioada de început a pandemiei de Covid-19. Această mișcare semnalează o schimbare semnificativă în politica monetară americană și deschide calea pentru o serie de reduceri anticipate în acest an și în 2025.

„Comitetul Federal pentru Piața Deschisă al băncii centrale a ales să-și reducă dobânda principală a împrumuturilor overnight cu o jumătate de punct procentual, sau cu 50 de puncte de bază, confirmând așteptările pieței,” au anunțat oficialii Fed, conform agențiilor de presă internaționale citate de B1TV.

Decizia vine ca răspuns la semnalele de încetinire a pieței muncii și la eforturile continue de a menține inflația sub control. Fed utilizează o combinație de indicatori economici, inclusiv rata șomajului și datele privind inflația, pentru a evalua starea economiei și a decide dacă este necesară o ajustare a politicii monetare.

Economiștii anticipează că această reducere este doar începutul. Un expert a comentat: „Pregătește terenul pentru întrebări viitoare cu privire la cât de departe ar trebui să meargă banca centrală înainte de a înceta tăierea dobânzilor.”

Impactul imediat al acestei decizii se va resimți în costul redus al creditelor ipotecare și al altor împrumuturi. Rezerva federală estimează că rata șomajului ar putea atinge 4,4% la sfârșitul anului 2024, menținându-se la acest nivel și în 2025. În paralel, se estimează o creștere economică de 2,1% în 2024 și 2% în 2025 pentru SUA.

„În afara reducerilor de urgență ale dobânzilor din perioada Covid, ultima dată când FOMC a redus dobânda cheie cu jumătate de punct a fost în 2008, în timpul crizei financiare globale,” a precizat un oficial al Fed, subliniind importanța acestei decizii.

Această schimbare de direcție vine după o perioadă prelungită în care Fed a menținut dobânzile la niveluri ridicate pentru a combate inflația. Acum, cu semnale clare de moderare a presiunilor inflaționiste și de încetinire a pieței muncii, Fed pare pregătită să adopte o abordare mai flexibilă a politicii monetare.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *