Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a prezentat recent o nouă inițiativă legislativă care vizează recuperarea costurilor de repatriere a persoanelor care fug din țară pentru a evita justiția. Această măsură vine ca răspuns la cheltuielile semnificative suportate de statul român în ultimii ani pentru aducerea înapoi a fugarilor.

„Dacă ești decis să fugi din țară și ai bani să te duci până la capătul lumii, atunci, în momentul în care statul te aduce în țară va trebui să ai bani și să îți plătești repatrierea,” a declarat ministrul Gorghiu, subliniind principiul fundamental al noii legi, potrivit B1TV.

Conform datelor prezentate de ministru, costurile suportate de stat pentru repatrierea fugarilor au fost substanțiale:

– 2023: peste 10 milioane de lei

– 2022: aproape 9 milioane de lei

– 2021: aproximativ 9,5 milioane de lei

„În total pe acești trei ani, 2021-2023, am plătit pentru aducerea în țară a fugarilor aproximativ 28 de milioane de lei,” a precizat Gorghiu.

Ministrul a oferit exemple concrete ale costurilor implicate în cazuri individuale:

– Brazilia: 21.000 de lei pentru doi fugari

– Republica Dominicană: 57.000 de lei

– Costa Rica: 54.000 de lei

– Australia: 53.000 de lei

Alina Gorghiu a explicat că aceste costuri includ „cheltuieli care țin de costul transportului, de cheltuieli medicale pentru cel care a fugit din țară, toate cheltuielile efectuate cu misiunea escortei, […] cheltuieli de cazare acolo, avion, cheltuieli cu traducerile, etc.”

Noua lege prevede că aceste cheltuieli vor fi recuperate prin instanța civilă competentă, printr-un proces rapid și scutit de taxa de timbru.

Ministrul Justiției speră că această măsură va descuraja comportamentul de fugă și va proteja interesele contribuabililor români.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *