Pagerele și walkie-talkie-urile membrilor Hezbollah au fost transformate în arme, provocând explozii care au vizat exclusiv posesorii acestor dispozitive. Exploziile au fost „țintite”, pentru că au fost detonate doar anumite dispozitive, care erau în posesia țintelor. Incidentul, care a avut loc marți și miercuri, a rezultat în cel puțin 30 de morți și mii de răniți, majoritatea fiind membri ai grupării Hezbollah.

Deși Israelul nu a revendicat oficial operațiunea, surse multiple o atribuie serviciilor de informații israeliene. Potrivit informațiilor, fiecare dispozitiv a fost programat individual, permițând o țintire precisă, cu scopul cel puțin declarativ de a minima victimele colaterale în rândul civililor.

New York Times a confirmat că operațiunea ar fi fost concepută de o tânără de 30 de ani care lucrează pentru serviciile de informații în Orientul Mijlociu. Ea ar fi propus crearea unei uzine dedicate fabricării acestor dispozitive modificate. Un oficial israelian a declarat: „Fiecare pager avea propriul program, drept pentru care s-a știut cine va fi lovit și cine nu”, transmite B1TV.

Provocarea tehnică a fost considerabilă, necesitând ca dispozitivele să păstreze aceeași greutate și aspect pentru a trece nedetectate de controalele Hezbollah, inclusiv de câinii special antrenați pentru detectarea explozibililor.

Operațiunea a exploatat vulnerabilitatea Hezbollah în aprovizionarea cu echipamente de comunicare. Un oficial a explicat: „Operațiunea a fost posibilă pentru că gruparea Hezbollah nu cumpără de pe piață, de teama sancțiunilor din partea SUA, iar Hezbollah lucrează cu furnizori intermediari.”

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *