Fabrica de Arme Cugir se pregătește să lanseze o nouă armă de asalt de producție autohtonă, care promite să rivalizeze cu celebrul AKM. Prototipul industrial al armei, denumit CN-20, a ajuns în etapa finală de testare și ar putea deveni realitate în anul 2025.

Ionela Bumb, reprezentant al fabricii, a declarat pentru ziarulunirea.ro: „Pentru modelul din 2021, s-a încercat reproiectarea pe același principiu de funcționare ca și AKM-ul cu cumul de gaze. În urma testelor, se fac modificări constante pentru ca arma să îndeplinească criteriile NATO și pentru a putea fi omologată. Sunt șanse foarte mari ca arma să treacă testările și, în anul 2025, Fabrica de Arme Cugir să aibă o armă individuală.”

CN-20 se remarcă prin caracteristici moderne și versatile. Arma este echipată cu un regulator de gaze și dispune de suprafețe ambidextre, facilitând utilizarea de către toți militarii, indiferent de mâna dominantă. Armarea centrală, sistemul dioptru și interfețele Picatinny pentru accesorii suplimentare completează dotările avansate ale acestei arme.

Un aspect notabil este greutatea redusă a armei, de doar 3,2 kg fără accesorii, datorită carcasei realizate dintr-un aliaj de magneziu. Acest lucru ar putea oferi un avantaj semnificativ în teren, îmbunătățind mobilitatea și eficiența soldaților.

Ionela Bumb, reprezentanta fabricii, a confirmat că prototipul se află în faza finală de dezvoltare: „Arma de asalt calibrul 5.56, denumită CN-20, fabricată de Fabrica de Arme Cugir S.A., este în faza finală de Prototip Industrial și, în urma testelor efectuate, am ajuns la configurația finală, cu toate modificările necesare. Toate problemele apărute odată cu parcurgerea planului de testare au fost inventariate și au fost identificate soluții de remediere.”

Dacă CN-20 va trece cu succes testele finale și va fi omologată, aceasta ar putea marca un pas important pentru industria de apărare românească, oferind o alternativă competitivă pe piața armelor de asalt.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *