Președintele României, Klaus Iohannis, și-a rostit miercuri discursul în cadrul celei de-a 79-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite la New York, pledând pentru menținerea păcii și respectarea ordinii mondiale internaționale.

În intervenția sa, Iohannis a subliniat importanța unei abordări responsabile în fața provocărilor globale: „Dacă vrem să găsim soluții, trebuie să avem o viziune mai responsabilă asupra lumii. Să-i înțelegem provocările. Să ne amintim ce ne-a adus aici împreună în primul rând. Pacea ca stare de spirit, ca scop, ca instrument.”

Președintele a evidențiat rolul crucial al diplomației în momente de criză: „Atunci când diplomația este cel mai dificil instrument de folosit, exact atunci este momentul în care trebuie să o utilizăm cel mai mult”.

Referindu-se la războiul din Ucraina, Iohannis a reafirmat sprijinul României, inclusiv pentru Republica Moldova: „România a acordat un sprijin puternic și multidimensional Ucrainei și poporului său și ne-am angajat să îl menținem atât timp cât va fi nevoie.” El a subliniat și rolul țării noastre în asigurarea securității alimentare globale prin facilitarea exporturilor de cereale ucrainene, transmite B1TV.

Președintele a exprimat susținerea României pentru Inițiativa de pace a președintelui Zelenski, considerând-o „singura abordare care poate asigura o pace justă și durabilă, fiind în deplin acord cu Carta ONU și cu dreptul internațional”.

În privința situației din Orientul Mijlociu, Iohannis a pledat pentru încetarea ostilităților, eliberarea ostaticilor și facilitarea ajutorului umanitar pentru Gaza, susținând totodată soluția celor două state.

În încheierea discursului, președintele român a subliniat importanța prevenirii conflictelor și a menținerii păcii ca instrumente esențiale pentru abordarea încălcărilor drepturilor omului la nivel global, evidențiind și rolul organizațiilor regionale în acest proces.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *