Votul prin corespondență. Ce trebuie să facă românii din diaspora ca să voteze la alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024
Votul prin corespondență. Ce trebuie să facă românii din diaspora ca să voteze la alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024

Românii cu domiciliul sau reședința în afara țării care doresc să voteze prin corespondență la alegerile prezidențiale și parlamentare din acest an trebuie să se înregistreze online pe portalul dedicat, www.votstrainatate.ro, a anunțat Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

Pentru a-și exercita dreptul de vot prin corespondență, alegătorii din diaspora trebuie să urmeze câțiva pași simpli. În primul rând, aceștia trebuie să acceseze secțiunile „Alegerea Președintelui României” sau „Alegerea Senatului și a Camerei Deputaților” de pe site, unde vor găsi două opțiuni: „Alegător în străinătate la o secție de votare” și „Alegător în străinătate prin corespondență”.

Înregistrarea pentru votul prin corespondență trebuie făcută separat pentru fiecare scrutin în parte. Termenul-limită pentru înscrierea la alegerile prezidențiale este 10 octombrie 2024, iar pentru alegerile parlamentare, 17 octombrie 2024, transmite B1TV.

Formularul de înregistrare online solicită completarea unor informații personale, precum numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu sau reședință, adresa de e-mail și opțiunea privind transmiterea votului – fie în țară, fie la reprezentanța diplomatică. De asemenea, este necesară atașarea unei copii scanate sau a unei fotografii a actului de identitate și a documentului care dovedește dreptul de ședere în străinătate, emis de autoritățile locale.

Lista completă a documentelor care atestă reședința în străinătate, stabilită prin ordin al ministrului afacerilor externe, poate fi consultată pe site-ul AEP sau pe cel al Ministerului Afacerilor Externe, la următorul [link]https://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2024/pdf_2024/anexa_consolidata_la_omae_373-2024_cu_omae_507-2024.pdf.

După finalizarea procedurii de înregistrare, alegătorul va primi un e-mail de verificare care conține un link valabil timp de 24 de ore. Pentru a confirma cererea, acest link trebuie accesat, în caz contrar înregistrarea nu va fi validată. Autoritatea Electorală Permanentă va soluționa cererea în termen de cinci zile de la confirmarea e-mailului de verificare.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *