O analiză globală recentă a scos la iveală o situație îngrijorătoare privind obiceiurile copiilor din Europa și din întreaga lume. Studiul, publicat în JAMA Pediatrics, relevă că trei din patru copii europeni petrec prea mult timp în fața ecranelor digitale, nu dorm suficient și nu fac destulă mișcare zilnică.
Cercetătorii de la Universitatea din Wollongong, Australia, subliniază gravitatea situației: „Copilăria este o ocazie unică pentru a stabili obiceiuri sănătoase pentru dezvoltarea celor mici. Constatările noastre au implicații grave pentru sănătatea și bunăstarea pe tot parcursul vieții a oamenilor din întreaga lume”, transmite B1TV.
Conform studiului, care a inclus aproximativ 7.000 de copii din 33 de țări, doar 14,3% dintre copiii de trei și patru ani îndeplinesc standardele recomandate pentru activitate fizică, timp petrecut în fața ecranelor și somn. În Europa, situația este alarmantă:
– Doar 23,5% dintre copii îndeplinesc toate cele trei criterii de referință
– 50% petrec prea mult timp în fața ecranelor
– 53,5% fac suficientă mișcare
– 94,7% dorm suficient
Sarah Rose, psiholog și profesor asociat la Universitatea Staffordshire, comentează: „Este foarte important să analizăm măsura în care copiii respectă aceste orientări în diferite țări. Această dovadă este genul de lucru de care avem nevoie pentru a aduce, sperăm, unele schimbări pentru copii.”
Studiul a evidențiat și diferențe de gen, arătând că fetele au mai multe șanse să respecte recomandările privind timpul petrecut pe ecrane, dar mai puține șanse să facă suficientă mișcare comparativ cu băieții.
În contextul acestor descoperiri, mai multe țări europene iau în considerare adoptarea unor măsuri pentru limitarea timpului petrecut de copii în fața ecranelor. De exemplu, Suedia recomandă interzicerea ecranelor pentru copiii sub 2 ani, în timp ce Franța susține că copiii sub 3 ani nu ar trebui să fie expuși deloc la ecrane.
Cu toate acestea, cercetătorii de la Universitatea Lund din Suedia avertizează că interdicțiile totale pot fi nerealiste: „Este aproape imposibil să îi ții pe copii departe de ecrane în era digitală actuală. O abordare de toleranță zero poate genera anxietate și rușine în rândul părinților, în loc să îi ajute să gestioneze eficient consumul digital al copiilor lor.”