Miniștrii Energiei din Grecia, România și Bulgaria au înaintat o propunere comună care vizează combaterea prețurilor ridicate la energia electrică din Europa de Sud-Est. Această inițiativă va fi dezbătută în cadrul Consiliului Miniștrilor Energiei din UE, programat pe 15 octombrie la Luxemburg.
Sebastian Burduja, ministrul român al Energiei, a confirmat acceptarea propunerii spre discuție, declarând: „Mi s-a spus că cererea României, depusă împreună cu Bulgaria și Grecia, a fost acceptată de Comisia Europeană pentru a fi discutată la Consiliul de Miniștri de la Luxemburg din 15 octombrie. Această solicitare se referă la crearea unei piețe funcționale de energie”.
Propunerea tripartită subliniază necesitatea unor „drepturi egale” și „acces la energie la prețuri competitive comparabile cu cele plătite de alte state ale UE”, respectând în același timp regulile europene privind decarbonizarea și tranziția verde, transmite B1TV.
Burduja a identificat doi factori principali care contribuie la situația actuală:
– Lipsa interconexiunilor energetice în Europa Centrală, în special în Austria și Slovacia.
– Creșterea cererii de energie din Moldova și Ucraina, care duce la majorarea prețurilor la nivel regional.
Scrisoarea comună trimisă comisarului UE pentru Energie, Kadri Simson, evidențiază patru probleme majore:
-Capacitatea insuficientă a rețelelor interconectoare, care îngreunează fluxurile de energie electrică în regiune.
-Fragmentarea piețelor de energie, ducând la discrepanțe semnificative de preț între țări.
-Capacitate flexibilă redusă în ceea ce privește producția, agravată de seceta prelungită.
– Factori geopolitici și securitatea aprovizionării, incluzând transformarea Ucrainei într-un importator net de energie din regiune.
Această inițiativă reflectă eforturile țărilor din Europa de Sud-Est de a aborda provocările specifice cu care se confruntă pe piața energiei și de a găsi soluții comune în cadrul politicilor energetice ale UE.