Președintele României, Klaus Iohannis, a participat marți la o ceremonie de decorare a mai multor instituții de învățământ, cu ocazia Zilei Mondiale a Educației și a vorbit despre „România educată”.
În discursul său, președintele a subliniat rolul central pe care l-a jucat educația în mandatele sale: „Educaţia a fost una dintre temele fundamentale ale mandatelor mele, pentru că, aşa cum am spus mereu, reprezintă temelia pe care se dezvoltă o naţiune,” a declarat Iohannis. El a menționat inițiativa sa, programul „România educată”, ca fiind un pas crucial în modernizarea sistemului de învățământ românesc.
Dar opinia publică și partidele l-au acuzat, deseori, că a transformat „România Educată” în „România eșuată”.
Ceremonia a reunit reprezentanți ai unor comunități școlare remarcabile, din învățământul preuniversitar din România. Președintele a evidențiat importanța colaborării și a schimbului de bune practici între instituțiile de învățământ: „Vă asigur că eforturile dumneavoastră sunt remarcate şi vă încurajez să colaboraţi şi să discutaţi bunele practici pe care fiecare unitate de învăţământ le promovează,” a afirmat el, conform PsNews.
Klaus Iohannis a vorbit despre colegii naţionale multi-medaliate, şcoli şi licee cu rezultate remarcabile în competiţii locale şi internaţionale, dar şi unităţi de învăţământ care ies în evidenţă cu realizări.
”Mă refer la acele şcoli unde a crescut numărul participanţilor înscrişi la examenele naţionale, unde a scăzut, aşadar, abandonul şcolar sau de unde elevii pornesc în prima lor expediţie de cunoaştere dincolo de graniţele ţării, prin programul Erasmus+. Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă a permis dezvoltarea unor noi instrumente care au îmbunătăţit considerabil calitatea actului educaţional, iar faptul că instituţiile din sectorul academic au învăţat să fructifice mai bine oportunităţile create prin apartenenţa la comunitatea europeană este un lucru benefic. Felicitări tuturor celor care au pregătit proiecte şi au reuşit să obţină finanţare prin apelurile deschise sub umbrela PNRR, fie pentru a implementa Programul Naţional de Reducere a Abandonului Şcolar, fie pentru a realiza investiţii în infrastructura şcolii”, a spus Iohannis.
Iohannis a subliniat că educația modernă trebuie să depășească simpla evaluare prin note, având o misiune mai complexă: „Şcoala este chemată să răspundă unei misiuni complexe, să pregătească elevii nu doar profesional, ci şi să devină cetăţeni activi, care au un parcurs de succes pe o piaţă a muncii extrem de dinamică,” a explicat președintele.
Șeful statului a menționat și provocările recente cu care s-a confruntat sistemul educațional, inclusiv pandemia de COVID-19 și conflictul din Ucraina, lăudând eforturile depuse de cadrele didactice pentru a asigura continuitatea procesului educațional în ciuda acestor dificultăți.
În încheiere, președintele a exprimat speranța că distincțiile acordate vor servi drept recunoaștere a muncii depuse și a subliniat rolul crucial al educatorilor în construirea viitorului României: „Vă mulţumesc pentru contribuţia fundamentală pe care o aveţi în construirea unui viitor mai bun! Dumneavoastră şi elevii dumneavoastră, de acum şi din generaţiile viitoare, alcătuiţi România Educată,” a concluzionat Klaus Iohannis.