Soldați NATO în România, a anunțat Mark Rutte. Rolul lor în războiul din Ucraina
Soldați NATO în România, a anunțat Mark Rutte. Rolul lor în războiul din Ucraina

Misiunea NATO pentru Asistență și Antrenament pentru Ucraina (NSATU) va avea trupe staționate inclusiv în România, a anunțat secretarul general al Alianței, Mark Rutte.

Acesta a subliniat că sprijinul NATO pentru Ucraina va continua, în ciuda amenințărilor venite din partea Rusiei, și a asigurat că Alianța nu va fi intimidată. „Mesajul către liderul rus Vladimir Putin este că vom continua, că vom face ceea ce este necesar pentru a ne asigura că nu va obţine ceea ce doreşte, că Ucraina va învinge”, a declarat Rutte pentru Reuters, transmite B1TV.

Structura și rolul misiunii NSATU

Noua misiune a NATO, denumită NATO Security Assistance and Training for Ukraine (NSATU), își va desfășura activitatea de la Clay Barracks, baza americană din Wiesbaden, Germania. NSATU va prelua coordonarea ajutorului militar occidental pentru Ucraina de la Statele Unite, marcând o etapă importantă în consolidarea sprijinului acordat Kievului.

NSATU este planificată să aibă aproximativ 700 de membri, incluzând trupe staționate în diverse locații, precum cartierul general al NATO SHAPE din Belgia și centrele logistice din Polonia și România. Mark Rutte a menționat că misiunea va include și trupe ucrainene într-o etapă ulterioară și că se lucrează la construirea bazei NSATU pentru a găzdui toate activitățile de asistență și antrenament.

Răspunsul Rusiei și implicațiile pentru NATO

Staționarea trupelor și desfășurarea echipamentelor în cadrul NSATU vine în contextul unei politici de descurajare a amenințărilor rusești. Baza de la Wiesbaden va găzdui, de asemenea, o unitate americană responsabilă cu rachetele cu rază lungă de acțiune, care vor fi desfășurate temporar în Germania începând cu 2026. Aceste măsuri sunt parte a unei strategii NATO de a contracara rachetele rusești staționate în Kaliningrad, la aproximativ 500 de kilometri de Berlin.

Moscova a criticat vehement această decizie, catalogând-o drept o provocare, iar reacțiile au stârnit dezbateri aprinse în cadrul Partidului Social-Democrat german, condus de cancelarul Olaf Scholz. Cu toate acestea, Mark Rutte a subliniat că este crucial pentru NATO să fie pregătită să facă față oricăror amenințări și să aibă capacitățile necesare pentru a proteja Alianța. „Noi suntem NATO. Suntem o alianță defensivă, nu suntem ofensivi. Nu suntem interesați să capturăm nicio parte a unei alte țări din afara teritoriului NATO”, a precizat Rutte.

Sprijinul continuu al SUA și al Europei

Președintele american Joe Biden și cancelarul german Olaf Scholz au anunțat desfășurarea rachetelor americane în Germania în marja summitului NATO din iulie, considerând măsura o soluție temporară până când țările europene, precum Germania și Franța, vor dezvolta propriile capacități de rachete cu rază lungă de acțiune.

Rutte a asigurat că NATO, ca „cea mai puternică alianță militară din istoria lumii”, rămâne pregătită să răspundă oricărei amenințări și nu va ceda presiunilor externe. „Suntem o alianță democratică care deservește un miliard de oameni, și suntem pregătiți să facem față oricărei amenințări. Nu ne vom lăsa niciodată intimidați de adversarii noștri”, a declarat acesta, reafirmând angajamentul NATO de a sprijini Ucraina în lupta sa pentru independență.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *