În cazul în care Donald Trump va câștiga alegerile, este de așteptat ca acesta să continue o serie de execuții care ar putea grăbi cazurile deținuților federali condamnați la moarte și ar putea amenința viața unui bărbat care susține de mult timp că este nevinovat, notează The Guardian. Apărătorii persoanelor condamnate la moarte se tem că un al doilea mandat al lui Trump ar putea fi mai rău decât primul, care a înregistrat un număr fără precedent de 13 execuții federale. În timpul mandatului lui Trump, au fost executați mai mulți deținuți în sistemul federal decât în timpul celor 10 președinți anteriori la un loc, un număr uluitor care a ridicat probleme grave legate de drepturile omului.

Printre cei care au fost executați s-au numărat persoane cu dizabilități intelectuale. Inculpații au fost privați de posibilitatea de a prezenta noi probe. Unii au fost uciși după ce avocații au declarat că metoda de execuție a fost „chinuitoare”. În unele cazuri, execuțiile au avut loc în ciuda obiecțiilor atât ale victimelor, cât și ale procurorilor.

De la înfrângerea sa în alegerile prezidențiale din 2020, retorica lui Trump în favoarea pedepsei cu moartea, care datează de la campania sa din 1989 împotriva Central Park Five, nu a făcut decât să escaladeze. El a cerut recent execuția „tuturor celor care sunt prinși vânzând droguri” și ar fi sugerat că cei care divulgă informații guvernamentale ar trebui executați pentru trădare. Anul trecut, potrivit Rolling Stone, Trump ar fi sugerat să readucă plutonul de execuție și spânzurătorile și să urmărească execuțiile în grup și omorurile televizate.

Proiectul 2025, planul de dreapta pentru un al doilea mandat Trump, care a fost redactat de aliații lui Trump, deși a fost dezmințit de fostul președinte, solicită guvernului SUA să facă „tot posibilul pentru a obține finalitatea” în cazul celor 40 de persoane aflate pe culoarul federal al morții. De asemenea, acesta îl îndeamnă pe președinte să extindă pedeapsa capitală la infracțiuni care nu sunt omucideri și să facă presiuni asupra Curții Supreme a SUA pentru a anula precedentul care limitează pedepsele cu moartea la crime.

„Trump a spus că intenționează să termine ceea ce a început”, a declarat Billie Allen, în vârstă de 47 de ani, într-o convorbire telefonică recentă de pe culoarul federal al condamnaților la moarte din Terre Haute, Indiana. Allen, condamnat pentru tâlhărie și crimă în 1997, și-a susținut nevinovăția, dar și-a epuizat apelurile. „Sunt îngrozit că voi fi executat – nu doar pentru că voi muri, ci pentru că voi muri pentru ceva ce nu am făcut … Nu pot decât să sper că, în calitate de persoană nevinovată, va face ceea ce trebuie.”

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *