Miniștrii energiei din Grecia, Bulgaria și România nu au reușit să obțină sprijinul colegilor din Uniunea Europeană pentru o propunere care viza introducerea unei taxe suplimentare pe profiturile excepționale ale producătorilor și comercianților de energie electrică, scrie presa de specialitate din Grecia.

Propunerea urmărea ca veniturile fiscale obținute din această taxă să fie folosite pentru a reduce povara costurilor energetice asupra consumatorilor din sud-estul Europei, regiune puternic afectată de creșterea prețurilor angro la energie.

Propunerea balcanică, ignorată de omologii europeni

Trioul de miniștri, format din Thodoris Skylakakis (Grecia), Vladimir Malinov (Bulgaria) și Sebastian Burduja (România), a prezentat propunerea în cadrul unei reuniuni a miniștrilor energiei din UE. Totuși, aceasta nu a fost primită cu entuziasm și nu a generat un angajament specific din partea celorlalți oficiali europeni, fiind în mare măsură ignorată, transmite B1TV.

În locul unei taxe suplimentare, miniștrii energiei din UE s-au concentrat mai degrabă pe măsuri de lungă durată, cum ar fi îmbunătățirea capacităților de interconectare energetică în regiunea Balcanilor. Aceștia au analizat posibilități de modernizare a rețelelor de energie electrică pentru a facilita fluxul transfrontalier de energie. Deși s-au discutat măsuri atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, nu s-a ajuns la un consens asupra implementării imediate a unei taxe extraordinare asupra profiturilor excepționale, așa cum a fost propusă de Grecia, Bulgaria și România.

Ministrul energiei din Grecia, Thodoris Skylakakis, a explicat că îmbunătățirea rețelelor de interconexiuni este o soluție eficientă, dar aceasta necesită o perioadă de implementare între șase și opt ani, ceea ce ar putea întârzia rezultatele imediate în combaterea prețurilor ridicate la energie.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *