Meteorologii avertizează că iarna aceasta ar putea fi foarte geroasă, cu multe precipitații, după ce, în ultimii ani, zăpada a fost aproape inexistentă în unele zone ale țării. Aşadar, costurile la încălzire vor creşte simţitor.

Cei mai dezavantajați vor fi cei cu sobe, adică cele 3 milioane şi jumătate de gospodării care încă se încălzesc cu lemne.

În zona de munte: Harghita, Bistrița, Maramureș, metrul cub de lemne costă intre 350 și 400 de lei. Pentru a trece iarna, oamenii au nevoie de aproxmativ 10 metri cubi de lemne, asta înseamnă că plătesc pentru o iarna între 3.500 și 4.000 de lei.

În zona de Sud a țării, în Giurgiu, Ilfov, Teleorman preţurile sunt aproape duble. Un metru cub de lemne costă intre 500 de lei și 700 de lei. Oamenii din sud ard în jur de 6 metri cubi, adică au nevoie de 4.200 de lei pentru a trece sezonul rece. Dacă va fi o iarnă grea, atunci suma poate urca și la 5.000 de lei.

În Nordul țării, metrul cub ajunge în jur de 400 de lei. Cei care însă vor să cumpere de la stat şi au și disponibilitatea să meargă să ridice lemnul de la Ocolul Silvic, plătesc mai puțin. Anul acesta prețul mediu este de 280 de lei fara TVA la Romsilva.

Nici cei care au centrală pe gaze nu vor scăpa mai ieftin. Calculele făcute de Asociația Energia Inteligentă arată că pe timp de iarnă, un apartament cu doua camere va plăti între 700 și 900 de lei factura la gaze pe lună, iar cei care sunt la sistem centralizat vor plăti doar 550 de lei, căldură și apă caldă, la care se vor adăuga și cheltuielile de la întreținere.

 

 

 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *