Premierul Marcel Ciolacu transmite că „nu crește TVA-ul”, în contextul discuțiilor privind planul fiscal. „Vă rog eu frumos, opriți-vă! Nu se mărește TVA-ul.”, spune premierul, prezent la Summitul Administrației Publice Municipale.
Premierul a fost întrebat ce înseamnă revizuirea bazei de impozitare pentru impozitul pe venit, cel pe profit și taxa pe valoare adăugată.
Vă rog eu frumos, opriți-vă! Nu se mărește TVA-ul. O spun, mă tatuez pe mână: nu se mărește TVA-ul! Nu crește nicio cotă unică, cât este cota unică? Înseamnă că va rămână 10% pe venit. Cum să crească cota unică pe venit, când noi avem cea mai mare impozitare a muncii la veniturile mici și medii? Ce om normal la cap ar face acest lucru?, a răspuns premierul.
Ciolacu a insistat că „nu va fi nicio problemă”.
Veți vedea că nu este nicio problemă, pentru că anul viitor avem două lucruri. S-a renegociat, trebuiau venituri mai mari din PIB, de 2,5 puncte procentuale și am negociat să fie doar de 1,1 puncte procentuale, fiindcă acest lucru îl poți face și din reducerea cheltuielilor și dintr-o mult mai bună colectare, ținând cont că începem să ne apropiem cu digitalizarea, dar și pe o gestionare a banului public mult mai bun, a explicat Ciolacu.
Seful Executivului a menționat că și-ar dori ca achizițiile să fie centralizate pe zona de sănătate și cea de educație.
Și o repet, cel puțin în zona de sănătate, și mi-aș dori și în zona educației, unde sunt cele mai mari cheltuieli în acest moment în România, să fie achizițiile centralizate la nivelul Ministerului de Finanțe. O seringă trebuie să coste la fel și la Cluj și la Buzău.
Ministerul Finanţelor a pus în transparenţă vineri Planul bugetar-structural naţional pe termen mediu – 2025-2031, care prevede asigurarea unei traiectorii de ajustare a deficitului bugetar pentru o perioadă de 7 ani având ca punct de pornire un deficit bugetar estimat de 7,9% pentru anul 2024 şi ca punct de sfârşit anul 2031 cu un deficit bugetar de 2,5% din PIB.