Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Mircea Geoană, și-a exprimat îngrijorarea față de direcția în care ar putea evolua scena politică românească, dacă actualii contracandidați de dreapta nu își reevaluează strategiile electorale.
Geoană a atras atenția asupra riscurilor de fragmentare a voturilor de pe segmentul de centru-dreapta, avertizând că această situație ar putea favoriza o finală prezidențială între Marcel Ciolacu (PSD) și George Simion (AUR).
„Acum, pe sondajele adevărate, nu pe cele în care-și fură singuri căciula… intră Ciolacu și Simion în turul 2. Singurul care are un drum spre turul 2, singurul care are o șansă corectă, dificilă, dar reală sunt eu”, a spus Geoană joi seară într-o emisiune B1TV, subliniind că, în timp ce ceilalți candidați de dreapta se „canibalizează” între ei, permițându-le astfel lui Ciolacu și Simion să avanseze în competiție. El a adăugat că nu le cere acestora să se retragă în favoarea sa, dar a subliniat că „fără să-și dea seama, fac jocul lui Simion și al lui Ciolacu”.
Geoană a făcut referire și la atacurile primite din partea unor figuri politice și partide, indicând că acestea servesc indirect intereselor candidaților PSD și AUR. „Atacurile extrem de brutale din partea PNL, pe zona Bode, Mănăstire, sau pe linia dnei Lasconi, care consumă un buget de campanie pe care eu nu-l am, că noi suntem independenți, e efectiv un calcul greșit”, a declarat candidatul.
Geoană a anticipat un scenariu îngrijorător în cazul în care această situație persistă. „Dacă se întâmplă, și azi se întâmplă, scenariul Ciolacu – Simion, vom avea un Parlament cu un bloc PSD de vreo 40%, cum a fost în 2001 după Iliescu – Vadim, și un bloc extremist, pro-Moscova – AUR și ce va face SOS – care va fi undeva la 35%”, a explicat el, făcând aluzie la un posibil context politic în care extremismul și influențele anti-occidentale ar putea deveni dominante în Parlament.
De asemenea, Geoană a subliniat că rivalul său Cristian Diaconescu, cu toate că are sprijinul unui segment electoral pro-european și pro-atlantic, riscă să irosească voturi care ar putea contribui la un rezultat mai favorabil pentru o dreaptă unită. „Inclusiv Cristian Diaconescu, care ia vreo 5%. Cu toată simpatia pentru domnia sa și simpatizanții săi, dar sunt voturi irosite. El ia tot din bazinul votanților euroatlantici, practic al celor care vor să dea o alternativă României”, a adăugat Geoană.
Apelul său a fost unul clar: contracandidații de dreapta trebuie să conștientizeze că divizarea voturilor avantajează adversarii politici de stânga și extremă dreaptă. „Efectele sunt masiv negative pentru țara noastră – corupție, inflație mare, extremist, într-o lume în care lucrurile se schimbă brutal”, a concluzionat Mircea Geoană, avertizând asupra pericolelor pe care le-ar aduce o astfel de configurație parlamentară.