Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit că acordarea burselor de merit, de studiu sau de ajutor social doar elevilor din școlile de stat este neconstituțională. Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi și subliniază că o astfel de practică creează o discriminare nejustificată între elevii din sistemul de învățământ public și cei care frecventează școlile private sau confesionale.
Potrivit comunicatului CCR, articolul din Legea Educației care permite doar elevilor din școlile de stat să beneficieze de burse constituie o încălcare a egalității în drepturi, stipulată în Constituția României. „Curtea a reținut că sintagma «de stat» din cuprinsul dispozițiilor art.82 alin.(1) din Legea educației naționale nr.1/2011 permite acordarea bursei de performanță doar cu privire la elevii înscriși în sistemul de învățământ preuniversitar de stat, creându-se astfel o discriminare nejustificată în mod obiectiv și rezonabil a elevilor ce urmează cursurile în cadrul sistemului de învățământ particular sau confesional”, a transmis CCR.
Legea Educației Naționale nr.1/2011 prevedea că „elevii de la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat beneficiază lunar de burse de performanță, de burse de merit, de burse de studiu și de burse de ajutor social”. Decizia Curții aduce clarificări cu privire la drepturile constituționale privind egalitatea în fața legii și accesul la educație, garantate prin art.16 alin.(1) și art.32 din Constituție.
CCR a subliniat că includerea sintagmei „de stat” este discriminatorie, iar eliminarea acesteia este necesară pentru a asigura echitatea între elevii din sistemele de învățământ de diferite tipuri. Decizia este considerată un pas important în asigurarea accesului egal la resursele educaționale și sprijin financiar, indiferent de tipul instituției de învățământ frecventată de elevi.