Parlamentul European a cerut Comisiei Europene să sprijine România în eforturile sale de recuperare a tezaurului național, însușit ilegal de Rusia în timpul Primului Război Mondial.
Rezoluția, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, solicită ca autoritățile europene să colaboreze cu Banca Națională a României și alte instituții pentru a identifica și implementa soluții diplomatice care să faciliteze returnarea acestui patrimoniu, transmite B1TV.
Tezaurul, care constă în 91,5 tone de aur de mare puritate și o serie de obiecte culturale, religioase și documente de arhivă, a fost trimis în Rusia în 1916 și 1917 cu promisiunea de a fi restituit. Cu toate acestea, de-a lungul timpului, aceste bunuri nu au fost returnate, în ciuda garanțiilor oferite.
Parlamentul European subliniază că CE și Serviciul European de Acțiune Externă ar trebui să includă restituirea tezaurului românesc în discuțiile diplomatice bilaterale cu Rusia, de îndată ce condițiile regionale vor permite reluarea acestor dialoguri.
PE recomandă și extinderea politicilor UE privind protecția patrimoniului cultural, astfel încât să cuprindă măsuri pentru recuperarea bunurilor naționale mutate în timpul războiului conform unor acorduri bilaterale. Organismul european atrage atenția asupra importanței conservării tezaurului național al statelor membre și evidențiază necesitatea unui dialog diplomatic complex pentru returnarea acestora:
„Trebuie acordată o atenție deosebită conservării tezaurului național al statelor membre, astfel cum se prevede în tratatele UE. (…) Realizarea returnării bunurilor culturale și a patrimoniului național al unui stat membru al UE care sunt însușite ilegal de un stat din afara UE necesită un dialog diplomatic substanțial, atât la nivel bilateral, cât și în cadrul forurilor internaționale”.
În martie, PE a emis o rezoluție în care a cerut explicit Rusiei să restituie tezaurul României, reafirmând astfel importanța acestui demers pentru patrimoniul cultural și istoric al țării.