Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a atras atenția asupra problemelor majore din sectorul energetic al României, subliniind că țara se confruntă cu un deficit semnificativ de energie, ceea ce determină importuri substanțiale pentru a acoperi cererea.
„România astăzi nu are suficientă energie, pur și simplu. Dacă ne uităm pe site-ul Transelectrica și acum vedem că avem un consum de 7.181 de megawați energie activă și o producție de 5.722 de megawați. Deci importăm acum 1.459 de megawați și sunt momente la vârful de consum de dimineața sau mai ales de seara, în care importurile depășesc 2.300, chiar 2.500 de megawați”, a declarat Burduja în cadrul evenimentului Energy Forum Ediţia a XII-a: 2025 – anul marilor provocări, potrivit B1TV.
Ministrul a evidențiat că, deși 2023 a fost un an relativ favorabil datorită condițiilor meteorologice, această dependență de factori imprevizibili expune vulnerabilitatea sistemului energetic. „Pur și simplu am fost norocoși. Am avut o producție hidro mare, a plouat mult, a bătut vântul, deci suntem la mâna lui Dumnezeu și în sectorul energetic”, a spus Burduja, sugerând că lipsa investițiilor în infrastructură și dezvoltarea sectorului a condus la această situație.
Burduja a explicat că problemele actuale sunt rezultatul neinvestirii în capacitățile de producție timp de decenii. „Dacă noi, față de 1989, am pierdut jumătate din capacitatea de producție în bandă, fără să punem mare lucru în loc, în afară de un val de energie regenerabilă, până în 2012 cred, cu siguranță asta este explicația situației în care ne găsim astăzi, explicația principală”, a subliniat ministrul. El a adăugat că o altă problemă semnificativă este discrepanța de prețuri la energie dintre Europa de Vest și Europa de Est: „N-am ascuns faptul că pe masa miniștrilor Energiei la nivel european am adus problema diferențelor de preț”.
„Vedem că avem un preţ dublu faţă de Austria, de exemplu. De ce se întâmplă asta? Pentru că ani la rând a fost permisă o situaţie complet absurdă. Într-o piaţă europeană unică, interconectată în teorie, regăsim state vecine în interiorul Uniunii Europene care nu au niciun fel de interconexiune: Austria şi Slovacia. Nu există interconexiune între două ţări din mijlocul Uniunii Europene, ţări care ar trebui să asigure tranzitul energiei mai ieftine, din vest spre est, cum se întâmplă acum, dar vor fi perioade şi au mai fost perioade în care a fost mai ieftin la noi, în est – şi a pierdut vestul Europei pentru că nu a putut să importe energia mai ieftină din est”, a mai spus Burduja.