Vă prezentăm povestea incredibilă a singurei investiții de anvergură realizate de Elena Lasconi din postura de primar de oraș mic. Dacă în poveste nu ar fi apărut servicii secrete și personaje cu dosare penale, afacerea ar fi fost asemănătoare cu alte manevre sulfuroase făcute de unii primari din România. În rezumat, administrația Lasconi a eliminat din licitație toate firmele pentru ca în final să câștige firma fondată de niște condamnați și asociatul unui șef de la SRI.
Eliminarea competiției
Primăria din Câmpulung Muscel a lansat în noiembrie 2023 licitația de peste 5 milioane de euro pentru renovarea spitalului. Elena Lasconi a optat pentru o procedură simplificată în detrimentul unei licitații unde putea spera să se înscrie mai multe companii și să obțină un preț mai mic pentru lucrări.
Caietul de sarcini a fost scris prost, iar în decembrie 2023 firmele solicitau clarificări, iar oamenii Elenei Lasconi publicau răspunsuri în sistemul electronic de achiziții. În final, cu trei zile înainte de Revelion s-a încheiat depunerea ofertelor, iar patru asocieri au semnat procesul verbal de participare în acest an, pe 4 ianuarie.
La scurt timp, două dintre cele patru oferte depuse au fost eliminate din competiție după cum se arată într-un răspuns transmis către Lumea Politică de Primăria Câmpulung și semnat de Elena Lasconi.
Printre motivele eliminării din competiție, răspunsul întocmit de oamenii lui Lasconi enumeră faptul că firmele pedepsite nu au prezentat ruta de transport a materialelor de la furnizori la spital sau modalitatea de acces la specialiștii nominalizați.
La scurt timp, a treia asocierea de firme care dorea să modernizeze spitalul a fost scoasă din cursă. Primăria lăsa practic în licitație o singură asociere de firme care în final au și parafat contractul în valoare de 21 de milioane de lei fără TVA.
Afaceri cu oamenii sistemului și penali dubioși
Câștigătorii care au concurat cu ei înșiși la licitația la care administrația Lasconi a eliminat celelalte oferte sunt companiile Grup Primacons din Slatina și Domus Maximus din Sibiu. Cele două firme au semnat contractul de reabilitate a spitalului în 3 aprilie 2024.
Oricare dintre firme au istorii romanțate în care serviciile secrete sau procurorii DNA joacă un rol la fel de important ca și funcționarii publici sau oamenii politici. Elena Lasconi ar fi protestat dacă afacerea era făcută de alt primar de la alt partid.
Firmă din Olt cu afaceri mari în Gorj sub protecția SRI
Grup Primacons este deținută de Octavian Bălțoi, un afacerist abonat la banii publici din mai multe județe. Primele contracte serioase au fost obținute de această companie în Gorj.
În 2015, Grup Primacons punea mâna pe contractul de refacere al Sălii Sporturilor din Târgu Jiu și avea în derulare și alte afaceri cu diferite primării din județul Gorj. Un an mai târziu, firma era nominalizată de Expert Forum ca fiind implicată în contracte de 70 de milioane în acest județ și era considerată o adevărată „campioană” a afacerilor cu bani din PNDL.
Campionii premiați de Elena Lasconi, oamenii „serviciilor”
Misterul pentru care Grup Primacons primea atât de multe contracte era reprezentat de două elemente importante. În 2012, Serviciul Român de Informații decisese mutarea șefului structurii locale din Olt în Gorj. Astfel, Marius Voinea se transferase de la Slatina la Târgu Jiu și, concomitent, afacerile Grup Primacons își mutaseră la rândul lor centrul de greutate.
Aparent între Octavian Bălțoi și Marius Voinea nu era nicio legătură. Multă vreme, structura de autoprotecție a SRI a ignorat faptul că fiul lui Voinea și fiica lui Bălțoi fac afaceri împreună.
Copii afaceriștilor preluaseră în 2011, cu un an înainte de mutarea ofițerului la Gorj, o compania Kolistar 77. Se vorbește chiar că cei doi erau logodiți dar nu se căsătoreau tocmai pentru a păstra în spatele ușilor închise relația dintre familiile lor.
După ce SRI a reacționat, iar Voinea a ieșit la pensie nu a mai fost nevoie de paravan, iar patronul Grup Primacons, Octavian Bălțoi s-a asociat direct cu ofițerul SRI, Marius Voinea preluând compania copiilor.
Condamnații au cesionat firma în timpul licitației
Cea de-a doua companie premiată de Elena Lasconi cu afacerea de peste 5 milioane de euro este Domus Maximus din Sibiu. Firma a fost fondată în 2014 de Ștefan Horațiu și Anamaria Bădica. Cei doi au fost trimiși în judecată în 2018 de procurorii DNA pentru fraude cu fonduri publice. Soții Bădică au primit o condamnare în primă instanță de doi ani de închisoare cu suspendare.
Pe 17 noiembrie 2023, la patru zile după lansarea licitației de către Elena Lasconi, cei doi condamnațiu de la Domus Maximus au cesionat părțile lor sociale din compania care urma să câștige contractul de la Câmpulung Muscel.
Faptul că tranzacția s-a făcut pentru a masca trecutul patronilor este indicat și de noul „patron”. Ștefan Dâmboiu este un angajat al companiei Domus Maximus care în 2016 figura ca diriginte de șantier la Alfastef Proiect, compania utilizată de soții Bădică în dosarul penal.