Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidențiale, a fost întrebat, joi seara, în emisiunea electorală „Alege ce urmează” de la Antena 1, ce ar vorbi cu Vladimir Putin și cu Donald Trump, în cazul în care va fi ales președinte. „Nu e loc de diplomaţie, el (n.r. președintele ales al SUA) e un om foarte direct”, a răspuns el.
Mircea Geoană a declarat că, în ceea ce privește relația cu Donald Trump, el spune că s-ar înțelege bine, având în vedere că el a fost numit în conducerea NATO în primul mandat al republicanului la Casa Albă. El a mai adăugat că Trump este un om foarte direct și îi știe foarte bine modul de lucru.
„Am lucrat cu Donald Trump când eram la NATO, în primul lui mandat. Cred că, cumva, îi datorez direct sau indirect jobul de la NATO, pentru că decizia a fost americană de a avea omul 2 cineva din Est. Pentru că am lucrat cu el şi ştiu cum lucrează, trebuie vorbit direct cu el. Nu e loc de diplomaţie, el e un om foarte direct.
Îi spun următoarea chestiune: ‘Aveți în Europa un aliat neclintit. Știu că vă uitați la Anglia, la Franța, poate chiar și la Polonia, țări mai mari decât România. Dar vă spun un singur lucru, dacă vrei să nu te doară capul în această zonă, haideți să întărim relația noastră bilaterală și de la parteneriatul strategic de azi pe care-l avem și pe care l-am început ca tânăr ambasador acum mulți ani de zile, haideți să facem o alianță bilaterală și politică și miliatară și stragegică și tehnologică’. El are de câștigat în faptul că în această zonă o să fie liniște și o Românie puternică cu o relație solidă cu America.
Îi va lua griji de pe cap de la țări mai micuțe. România poate să devină un pivot al interesului american și un pivot în Europa de prim rang. Se poate face mai mult business, putem să investim mai mult. Sunt pârghii la care știu că Donald Trump reacționează și sunt singurul care a lucrat cu el și îl cunosc în mod direct”, a declarat Mircea Geoană, la Antena 1.
Ce ar discuta cu Vladimir Putin
De asemenea, Mircea Geoană a mai spus că, în ceea ce privește discuțiile cu Vladimir Putin, aceastea „vor avea loc în condițiile în care se schimbă ceva în politica de la Kremlin.”
„Elita rusească consideră Occidentul ca fiind dușmanul de moarte al țării lor. Este o propagandă neadevărată. Am lucrat la NATO, știu ce planuri avem. Avem planuri de apărare, n-avem planuri agresive față de ei. Discuțiile cu Putin vor avea loc în condițiile în care se schimbă ceva în politica de la Kremlin. În clipa de față este greu să găsești ceva de discutat cu el în plan bilateral pentru că avem de rezolvat, noi ca Occident colectiv cum spun dânșii. Occidentul colectiv dorește o relație normală cu Rusia, nu ne dorim o relație adversarială cu Rusia. Despre interesul României, absolut nimic. Așa cum Trump n-ar ceda ceva despre interesul național american. Oamenii de acest tip, acest timp de dicatatură cosolidată în timp, ajung la masa de negociere doar în condițiile în calculul lor de cost-beneficiu. „Ce-mi iese dacă voi continua agresiunea împotriva Ucrainei și agresivitatea față de Occident și ce-mi iese dacă schimb poitica”.
În clipa în care la Kremlin, și sper să vină acest moment, acest calcul cost-beneficiu se va schimba, atunci va veni el la masa de negociere. Va încerca să ne divizeze, va încerca să ne împartă și să ne sperie. Alianța NATO este o alianță nucleară. Se joacă de fapt cu spaimele noastre. El știe că în România, când aude cuvântul nuclear, te apucă spaima. De fapt, n-au nicio intenție să între într-o competiție atât de complicată cu America și cu puterile nucleare din NATO”, a declarat Mircea Geoană.