Ilie Bolojan, președintele interimar al PNL, a prezentat marți seara, în cadrul unei conferințe de presă, un plan ambițios pentru reforma statului, care vizează administrația centrală și locală. Propunerile sale includ reducerea birocrației, descentralizarea deciziilor și reorganizarea structurilor administrative, toate menite să eficientizeze funcționarea instituțiilor publice.

Fără reforma lumii politice, nu se va putea face reforma statului. Vorbim despre o schimbare care trebuie să înceapă de la vârful administrației centrale, să continue cu dereglementarea și debirocratizarea, iar în final să ajungă la descentralizarea și creșterea eficienței administrației locale,” a explicat Bolojan, conform B1TV.

Mai puține agenții, mai puțini șefi

Unul dintre punctele cheie ale planului este fuzionarea agențiilor guvernamentale care, potrivit liderului PNL, sunt excesiv de numeroase și ineficiente.

Avem, de exemplu, câte o autoritate separată pentru fiecare rețea de gaz sau telecomunicații, deși țări mult mai mari decât România funcționează cu o singură autoritate. Specialiștii vor rămâne, dar Consiliile de Reglementare și șefii vor fi mai puțini, economisind astfel niște bani,” a spus el.

De asemenea, Bolojan a criticat structurile ineficiente din anumite ministere, cum ar fi cel al Agriculturii: „Există prea multe instituții, fiecare cu contabilitate proprie, care complică nejustificat lucrurile. Trebuie să reducem numărul acestora și să simplificăm funcționarea.”

Descentralizarea deciziilor

Un alt element central al reformei propuse este transferul puterii de decizie către administrațiile locale. Bolojan a oferit exemplul reglementării păcănelelor, subliniind cum descentralizarea ar putea contribui la soluționarea unor probleme complexe.

Gândiți-vă la problema păcănelelor. Anul trecut, s-a reglementat funcționarea lor în localitățile cu mai puțin de 15.000 de locuitori, dar asta nu rezolvă decât parțial problema. Autoritățile locale ar trebui să aibă dreptul să decidă unde și cum funcționează aceste spații, în funcție de dorințele comunității,” a declarat el.

În viziunea sa, o astfel de descentralizare ar permite comunităților să impună reguli clare, cum ar fi delimitarea unor zone dedicate sau aplicarea de taxe speciale. „Dacă o comunitate decide că nu vrea aceste magazine în centrul orașului, atunci să aibă puterea să le interzică. Iar acolo unde funcționează, să regleze intensitatea printr-o taxă care să genereze venituri locale,” a adăugat Bolojan.

Reorganizarea localităților mici

Președintele interimar al PNL a pledat și pentru reorganizarea localităților, sugerând fie comasarea acestora, fie adaptarea organigramelor pentru a reduce cheltuielile publice.

Nu cred că o comună cu 1.000 de locuitori are nevoie de un primar cu doi consilieri personali sau de un viceprimar cu consilier propriu. Este nevoie de o adaptare a structurilor, pentru a crește eficiența și a reduce risipa,” a spus Bolojan.

Acesta consideră că soluția pentru dezvoltarea României vine din transformarea autorităților locale: „O țară nu se schimbă din București, ci din miile de comunități locale. Dacă fiecare localitate ar deveni un punct de dezvoltare, am avea un progres real.”

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *