Alegerile prezidențiale dezbină românii: efectele asupra relațiilor sociale și sănătății

Alegerile prezidențiale din acest an nu au adus doar dezbateri politice aprinse, ci și tensiuni care au afectat profund relațiile interpersonale. În familii, între prieteni sau colegi de muncă, diferențele de opinie s-au transformat deseori în conflicte care au dus la distanțare socială și, uneori, la rupturi definitive.

Dezbaterile politice provoacă anxietate

Specialiștii atrag atenția că frământările electorale pot avea un impact negativ asupra sănătății emoționale. Potrivit psihologului Bogdan Stoinan, presiunea de a susține un candidat sau de a combate o opinie diferită poate amplifica stresul și tensiunile, transmite Digi24:

Simțim nevoia să aducem argumente pentru un candidat pro sau contra. Ar fi bine să limităm timpul petrecut pe rețelele sociale și, în momentul în care suntem în familie, să fim empatici cu ceilalți, să-i acceptăm pe ceilalți și mai ales să ne gândim și la cei mici, care simt această anxietate.”

Psihologii subliniază importanța evitării discuțiilor contradictorii în mediul online și a adoptării unei atitudini mai deschise și empatice față de opiniile celor din jur.

Conflicte escaladate: de la tensiuni verbale la conflicte fizice

Din păcate, au fost raportate și cazuri de conflicte fizice generate de opinii politice divergente, spun specialiștii. Pe fondul acestor tensiuni, mulți români aleg să se retragă social, evitând complet subiectele politice în cercurile lor sociale.

Relațiile tensionate duc la distanțare socială sau chiar la rupturi definitive”, avertizează experții, subliniind că aceste conflicte afectează coeziunea socială pe termen lung.

Recomandări pentru reducerea tensiunilor

Medicii și psihologii recomandă câteva măsuri pentru a reduce stresul generat de discuțiile politice:

Limitarea timpului petrecut pe rețelele sociale, unde polarizarea este adesea mai puternică.

Abordarea empatică în familie și între prieteni, prin acceptarea diferențelor de opinie.

Exemple pozitive pentru copii, explicându-le importanța unei alegeri politice și a respectului pentru opiniile celorlalți.

Sentimentul de stres persistă într-adevăr, dar noi, în familie, suntem de aceeași părere, pentru același candidat, și vrem o țară mai bună pentru copiii noștri,” a declarat o participantă la un sondaj.

Constantinescu Gabriel
Constantinescu Gabriel
Gabriel Constantinescu este unul dintre jurnaliștii care a acoperit vreme îndelungată zona socială din presa online. Cu experiență în alegerea știrilor, Gabriel este pasionat de sport și drumeții. Absolvent al Facultății de Administrație Publică el acoperă cu succes materialele care tratează activitatea primăriilor, a consiliilor județene și instituțiilor subordonate acestora. Este căsătorit și are doi copii care speră să trăiască într-o lume mai bună.

Ultimele știri

Tăierile lui Bolojan, oficiale. Măsurile anunțate public de premier

Premierul Ilie Bolojan a prezentat miercuri, într-o conferință de...

Se majorează taxa de drum. Noile tarife ale rovinietei

Guvernul pregătește majorarea rovinietei cu aproape 50%, în funcție...

Legea austerității: Românii vor primi doar 55% din salariu în concediile medicale de până la 7 zile

Românii cu diagnostic de boală obișnuită (precum viroze, boli...

Anchetele Lumea Politică

Articole pentru tine