Vladimir Putin a ameninţat din nou Ucraina. Liderul de la Kremlin a declarat ieri că Rusia ar putea lovi din nou ţara cu racheta Oreşnik, folosită pentru prima dată în Dnipro pe 21 noiembrie. Racheta balistică hipersonică este echipată cu şase focoase şi are rază intermediară de acţiune, adică sub 5.500 de kilometri, scrie Observator.
„Dacă este necesar să folosim arme cu rază intermediară de acţiune mai puternice, o vom face, dar nu ne grăbim. Nu este un secret, nu ne ascundem, nu avem multe astfel de sisteme încă, dar avem câteva, nu doar unul. Nu ne grăbim să le folosim, pentru că sunt arme puternice menite pentru anumite sarcini”, a transmis Vladimir Putin, preşedintele Rusiei.
Racheta balistică folosită de Rusia în atacul asupra oraşului Dnipro
Expertul militar rus Anatoli Matviciuk a declarat că racheta ar putea transporta şase până la opt focoase convenţionale sau nucleare şi că probabil era deja în serviciu, potrivit lui Iuri Podoliaka, un important blogger militar prorus, născut în Ucraina. Pentagonul a informat că racheta lansată de Rusia se bazează pe modelul rachetei balistice intercontinentale „RS-26 Rubej” (ICBM) şi că SUA au fost notificate cu privire la lansare prin canale de reducere a riscului nuclear.
RS-26 este o rachetă balistică mobilă cu combustibil solid, care a intrat în dezvoltare în 2008. Statele Unite s-au retras oficial în 2019 din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) semnat cu Rusia în 1987, acuzând Moscova că încalcă acordul, o acuzaţie pe care Kremlinul a negat-o. Statele Unite au declarat la acea vreme că Rusia dezvoltă o rachetă de croazieră lansată de pe lansatoare terestre (cunoscută ca 9M729 în Rusia) care era diferită de RS-26.