O coaliție de organizații pentru drepturile civile și imigrației a dat în judecată administrația Trump la câteva ore după semnarea unui ordin executiv care vizează restrângerea dreptului la cetățenia americană obținută prin naștere pe teritoriul SUA. Procesul, care promite o luptă juridică intensă și fără precedent, a fost intentat luni la o instanță federală din New Hampshire.
Acuzarea: Ordinul încalcă Constituția
Reclamanții susțin că ordinul executiv semnat de Donald Trump contravine legilor federale și Constituției Statelor Unite. Documentul legal de 17 pagini afirmă că ordinul amenință să priveze copiii născuți pe teritoriul american de „comoara neprețuită” a cetățeniei, condamnându-i la „o viață de excludere din societate” și la „teama de deportare din singura țară pe care au cunoscut-o vreodată”, relatează CNN, preluat de B1TV.
„Constituția și Congresul – nu președintele Trump – dictează cine este membru cu drepturi depline în societatea americană” spun avocații grupurilor.
Conținutul ordinului executiv
Ordinul prevede că guvernul federal nu va mai elibera documente de recunoaștere a cetățeniei copiilor născuți în Statele Unite din părinți care:
- Se află ilegal în țară;
- Se află legal, dar temporar, pe teritoriul american.
Ordinul stipulează că se va aplica doar copiilor născuți la 30 de zile după intrarea în vigoare a prevederii.
Grupurile de imigrație implicate în proces subliniază că unii dintre membrii lor sunt direct afectați de această măsură, temându-se că copiii lor ar putea deveni „apatrizi legal sau efectiv”.
În proces, reclamanții cer ca instanța să declare ilegal ordinul și să emită o hotărâre care să-l blocheze atât temporar, cât și permanent.
Un pilon al agendei lui Trump
Limitarea dreptului la cetățenie prin naștere este un element central al politicii de imigrație a lui Donald Trump, promovat încă din primul său mandat. Această inițiativă a fost criticată vehement de grupuri de apărare a drepturilor civile, care consideră că atacă principiile fundamentale ale egalității și incluziunii din SUA.