Şase dintre inculpaţii din Dosarul Nordis au contestat, miercuri seară, măsurile dispuse de Curtea de Apel Bucureşti, între aceştia fiind Laura Vicol şi Vladimir Ciorbă. Cei doi au fost duși în arestul Poliţiei Capitalei direct din sala de judecată.
Cei șase inculpați care au contestat măsurile sunt: Poştoacă Gheorghe Emanuel, Poştoacă Florin Alexandru, Poştoacă Nicolae Cristian, Ciorbă Vladimir Răzvan, Vicol-Ciorbă Laura-Cătălina și Ivan George Marian.
Faţă de primii cinci magistraţii au dispus măsura arestului preventiv pentru 30 de zile, iar Ivan George Marian a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile.
În cazul Sandei Răileanu, Oanei Claudia Oprea (contabila grupării) şi al lui Bogdan Adalbert Şaitoş (acţionar şi administrator), instanţa a dispus ca aceştia să fie cercetaţi în arest la domiciliu.
Totodată, judecătorii au dispus plasarea sub control judiciar a Gabrielei Vasile (manager resurse umane) și a lui Cristian Matei (manager achiziţii şi director).
Potrivit sentinţei pronunţate, miercuri, de Curtea de Apel Bucureşti, inculpaţii pot contesta măsurile dispuse în termen de 48 de ore.
DIICOT a anunţat miercuri că a pus sechestru pe 201 imobile – apartamente şi case, cinci spaţii comerciale, 22 de terenuri, 11 autoturisme, părţi sociale şi acţiuni, în dosarul Nordis.
De asemenea, procurorii au blocat 48 de conturi bancare ale persoanelor şi firmelor implicate în reţeaua Nordis.
Procurorii DIICOT susțin că cinci firme din grupul Nordis au încasat peste 195 de milioane de euro de la peste 1.700 de clienți care doreau să cumpere apartamente. Însă îndată ce avansul era încasat, cei 11 inculpați își însușeau banii. În cazul Laurei Vicol, procurorii arată că folosea două firme în care era asociată dar și conturile bancare ale unor apropiați și rude. Astfel, din 2019 și până anul trecut, la Laura Vicol ar fi ajuns ajuns peste 40 de milioane de lei.
Primele semne ale acestei presupuse fraude de proporții, susțin procurorii DIICOT, au ieșit la lumină în urmă cu mai bine de trei ani. Direcția Generală Antifraudă ar fi descoperit încă de atunci cum ar fi fost externalizate aproape o sută de milioane de lei din conturile firmelor din grupul Nordis, către diferite persoane. În special către Vladimir Ciorbă.
Pretextul invocat: cesionarea de părți sociale. O singură astfel de parte socială ce avea valoare nominală de 10 lei ar fi fost vândută în acte pentru 1.900.000 de euro. Chiar și așa, inspectorii antifraudă ar fi închis ochii și nu ar fi sesizat nici Poliția, nici Parchetul. Ce-i drept, angajații statului susțin că ar fi fost amenințați de soțul Laurei Vicol