Elena Lasconi, președinta USR, a lansat acuzații grave la adresa colegilor de partid, susținând că a fost sabotată deliberat în competiția pentru candidatura la alegerile prezidențiale.
“Am văzut că nu mai e niciun interes să facem campanie. Când a început precampania, eu am văzut ce cheltuieli erau pentru postările mele și ce cheltuieli avea, de exemplu, Nicușor Dan. De pe Meta scos, ce s-a promovat pe Facebook. Într-o săptămână el avea 260.000 de lei și eu aveam 9.000 de lei! Cu partid, cu subvenție!”, a declarat Lasconi în dialog cu moderatoarea Laura Chiriac, într-o emisiune B1TV.
Președinta USR a sugerat că adversarii săi din interiorul partidului au început negocierile cu Nicușor Dan încă de la finalul anului trecut, după anularea alegerilor: “De anul trecut, de după ce s-au anulat alegerile, eu cred că ei deja au început să se întâlnească și să vorbească, pentru că am simțit lucrurile acestea.”
Lasconi a explicat că statutul USR prevede clar că un candidat la prezidențiale trebuie să fie membru al partidului, ceea ce ar fi făcut imposibilă nominalizarea lui Nicușor Dan: “Congresul alege candidatul la prezidențiale din membrii USR și, nefiind membru Nicușor Dan, normal că nu puteau să facă lucrul acesta.”
În privința actualului primar al Capitalei, Elena Lasconi a folosit cuvinte dure, punând la îndoială onestitatea acestuia: “Mă uimește felul atât de lejer cu care minte acest candidat. Cred că nu ar fi potrivit [pentru funcția de președinte], pentru că președintele ar trebui să aibă caracter în primul rând, să fie un om de bună credință și să nu mintă, să fie cinstit.”
Ea a menționat, de asemenea, că l-a văzut pe Ionuț Moșteanu, unul dintre liderii USR, la Primăria Capitalei, și că Nicușor Dan a fost invitat la grupul parlamentar al partidului, sugerând o colaborare strânsă între acesta și facțiunea care i se opune în USR: “Nu știu ce le poate oferi Nicușor Dan că la Primăria Capitalei am văzut că nu le-a oferit absolut nimic, doar povești.”
Cu toate acestea, Lasconi a ținut să sublinieze că nu dorește să se victimizeze, ci să apere “niște principii și valori pentru care am ieșit în stradă.”