Timp de așteptare crescut la granița cu Bulgaria

Ministerul Afacerilor Externe atenționează românii care vor să viziteze Bulgaria în perioada minivacanțelor de Paște și 1 Mai că că timpul de așteptare în zonele de control frontalier va crește.

Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenționare de călătorie pentru turiștii români care urmează să viziteze Bulgaria sau să treacă prin acest stat către Grecia sau Turcia. În timpul minivacanțelor de Paște și a celei de 1 mai, precum și în perioada sezonului estival, timpul de așteptare la punctele de trecere bulgare va fi mai mare decât de obicei. PTF Ruse va înregistra un timp de așteptare cu atât mai crescut.

Astfel, MAE recomandă cetățenilor români să folosească toate punctele de traversare autorizate.

Pentru frontiera dintre România și Bulgaria, acestea sunt: Vidin – Calafat, Kardam – Negru Vodă, Silistra – Ostrov Călărași, Dobromir – Krushari și Kainardzha – Lipnița, Nikopol – Turnu Măgurele, Svishtov – Zimnicea, Oryahovo – Bechet, Aydemir (Silistra) – Chiciu (Călărași) și Ruse – Giurgiu.

La frontiera bulgaro-elenă, punctele de trecere sunt următoarele: Kulata–Promachonas; Makaza–Nimfea, Ilinden–Exohi, Kapitan Petko Voivoda–Ormenion, Zlatograd–Termes și Ivaylovgrad–Kiprinos .

MAE a sugerat turiștilor care tranzitează punctul de trecere Kulata să nu folosească „trasee secundare sau terțiare ocolitoare în scopul evitării coloanelor de autoturisme aflate în așteptare pe autostrada A3 – Struma pe sensul de ieșire din Bulgaria către Grecia”. Autoritățile bulgare controlează accesul pe această rută și permit trecerea numai „autovehiculelor în care se află funcționari sau angajați ai firmelor, care își desfășoară activitatea în zona adiacentă punctului, ori localnici din zonă”. Astfel, singura rută accesibilă către punctul Kulata pe sensul de ieșire din Bulgaria spre Grecia este autostrada A3 – Struma.

Punctele de trecere la frontiera dintre Bulgaria și Turcia sunt PCTF Kapitan Andreevo–Kapikule, PCTF Lesovo–Hamzabeyli și PCTF Malko Târnovo–Derekoy, cu precizarea că cea din urmă înregistrează constant timpi mari de așteptare, din cauza infrastructurii limitate.

Turiștilor li se recomandă de asemenea să achiziționeze vinieta electronică pentru Bulgaria înainte de a circula pe drumurile publice, ținând cont că din 1 mai 2025 prețurile vor crește cu 10%. În plus, este esențial să se respecte limitele de viteză stabilite: 140 km/h pe autostrăzi, 120 km/h pe drumuri expres, 90 km/h în afara localităților și 50 km/h în zonele populate, pentru a evita sancțiuni.

MAE subliniază și importanța respectării regulilor vamale la intrarea în Bulgaria din Turcia și sfătuiește turiștii să parcheze autovehiculele exclusiv în locuri special amenajate, majoritatea fiind contra cost. Autoritățile insistă pe folosirea parcărilor special amenajate în stațiunile litorale bulgărești (Sunny Beach, Nessebar, Sveti Vlas, Albena, Sveti Constantin și Elena, precum și Nisipurile de Aur).

Pentru asistență consulară, cetățenii români pot contacta Ambasada României la Sofia la numerele +359 2 971 28 58 sau +359 2 973 35 10. Apelurile sunt redirecționate automat către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS), unde operatorii oferă suport non-stop.

„De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență au la dispoziție telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758”, a mai precizat MAE în comunicat.

Alexandra Farcas

Alexandra Farcas s-a alaturat echipei Lumea Politică de scurt timp si acopera zone de interes in politica. Ea este responsabilă și de documentarea tuturor materialelor de investigații economice ale...

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *