România se confruntă cu un fenomen îngrijorător: peste două milioane și jumătate de locuințe stau nelocuite în țară, dintre care 200.000 doar în București, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS). Potrivit ultimului recensământ, numărul locuințelor neocupate a crescut dramatic cu 70% în decurs de un deceniu.
Această situație se suprapune peste un context demografic sumbru pentru țară. Datele arată un declin major al natalității – de la aproape 500.000 de nașteri în 1925, la sub 150.000 anul trecut.
“În curând, generația decrețeilor va ieși la pensie, iar piramida este inversată. Ceea ce va pune o presiune foarte mare asupra economiei în general și asupra sistemului de pensii, deci asupra sistemului financiar”, a declarat sociologul Dan Petre, citat de B1TV.
Scădere demografică continuă
Tendința negativă continuă și în acest an. În februarie 2025, s-au înregistrat doar 10.000 de nașteri, cu aproximativ 1.000 mai puține comparativ cu aceeași lună din anul precedent. În paralel, peste 20.600 de români au decedat în aceeași perioadă, accentuând sporul natural negativ.
Problemele locuințelor abandonate
Deși aceste locuințe neocupate ar putea fi valorificate de stat pentru a fi transformate în locuințe sociale, procesul este complicat. Apartamentele abandonate generează numeroase probleme pentru asociațiile de proprietari și vecinii din imobilele respective.
„Au cheltuieli la întreținere, acumulează datorii, creează mari probleme asociaților de proprietari și vecinilor din blocurile respective și în final cu eforturi din partea asociației se ajunge la executarea silită a acestor apartamente pentru recuperarea prejudiciilor respective sau în cel mai fericit caz se identifică moștenitorul sau proprietarul de drept și este sancționat, este forțat să plătească”, a explicat Radu Opaina, reprezentant al Federației Asociațiilor de Proprietari din România.