Statele membre NATO vor trebui să ajungă la un acord privind creșterea substanțială a cheltuielilor militare până în luna iunie, când va avea loc summitul alianței de la Haga, conform declarațiilor recente ale oficialilor americani și europeni.

Secretarul de Stat al SUA, Marco Rubio, a anunțat că toți membrii alianței vor conveni asupra unui nou obiectiv ambițios. „Vă pot spune că ne îndreptăm spre un summit în șase săptămâni, în care practic fiecare membru NATO va fi la sau peste 2%, dar, mai important, mulți dintre ei vor fi peste 4% și toți vor fi convenit asupra obiectivului de a ajunge la 5% în următoarea decadă”, a declarat Rubio în cadrul emisiunii Hannity de la Fox News, transmite B1TV.

Presiunea administrației Trump

Cu șase săptămâni înainte de summitul de la Haga, statele NATO încearcă să evite amenințările președintelui Donald Trump privind o posibilă retragere a SUA din alianță sau diminuarea angajamentului american față de apărarea colectivă.

Actuala țintă de 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare este considerată insuficientă de mulți lideri NATO, în contextul în care Rusia a devenit „o amenințare mult mai mare după invadarea Ucrainei”, potrivit Reuters.

Germania susține creșterea bugetelor militare

Ministrul de externe german Johann Wadephul și-a exprimat sprijinul pentru cererea președintelui american. În opinia sa, membrii NATO trebuie să crească cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB.

Germania, una dintre țările criticate în trecut pentru cheltuielile insuficiente pentru apărare, a anunțat în ianuarie că a atins obiectivul actual NATO de 2% din PIB în 2024.

Abordare în două direcții

Noul secretar general al NATO, Mark Rutte, a propus o soluție pragmatică pentru a răspunde solicitărilor administrației americane. Planul său include o abordare duală: 3,5% din PIB să fie alocați direct pentru apărare, iar restul de 1,5% să fie direcționați către alte aspecte legate de securitate, precum infrastructura critică și securitatea cibernetică.

În prezent, 22 din cei 32 de membri NATO au atins sau depășit obiectivul actual de 2% din PIB pentru cheltuieli militare, dar creșterea la 5% ar reprezenta o majorare fără precedent în istoria alianței.

Summitul NATO de la Haga din iunie este așteptat să oficializeze noile angajamente bugetare ale statelor membre, într-un context geopolitic marcat de tensiuni crescute cu Rusia și de incertitudini privind politica externă americană.

Constantinescu Gabriel

Gabriel Constantinescu este unul dintre jurnaliștii care a acoperit vreme îndelungată zona socială din presa online. Cu experiență în alegerea știrilor, Gabriel este pasionat de sport și drumeții....

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *