Președintele american Donald Trump a lansat duminică critici dure la adresa liderului rus Vladimir Putin, după noile atacuri masive asupra Ucrainei, declarând că acesta „a înnebunit complet” și avertizând că tentativa de cucerire a întregii Ucrainei ar putea avea consecințe dramatice pentru Rusia.
Declarațiile au venit în contextul în care Ucraina a fost atacată duminică cu 367 de proiectile, dintre care 69 de rachete și 298 de drone, după alte atacuri masive produse în noaptea de sâmbătă spre duminică. În urma acestor bombardamente s-au raportat 13 morți.
Trump: Putin vrea toată Ucraina
Într-un mesaj publicat pe platforma sa Truth Social, Trump a exprimat surprinderea față de schimbarea comportamentului liderului rus. „Am avut întotdeauna relaţii foarte bune cu (preşedintele) rus Vladimir Putin, dar i s-a întâmplat ceva. A înnebunit complet!”, a scris președintele american, conform B1TV.
Trump a avertizat că ambițiile teritoriale ale Rusiei ar putea avea consecințe grave pentru țara condusă de Putin. „Întotdeauna am spus că vrea toată Ucraina, nu doar o parte din ea, şi poate că se dovedeşte a fi adevărat, dar dacă o va face, asta va duce la căderea Rusiei!”, a continuat Trump în mesajul său.
Președintele american a condamnat și atacurile asupra civililor ucraineni. „Omoară inutil o mulţime de oameni, şi nu vorbesc doar despre soldaţi. Rachete şi drone sunt lansate asupra oraşelor din Ucraina, fără absolut niciun motiv”, a denunțat Trump.
Critici la adresa lui Zelenski
În același mesaj, Trump a adresat critici și președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, reproșându-i modul în care se exprimă public. „Nu-i face ţării sale niciun serviciu vorbind aşa cum o face. Tot ce iese din gura lui creează probleme”, a declarat Trump.
„Nu-mi place ce face şi ar fi mai bine să se oprească”, a adăugat președintele american, referindu-se la retorica lui Zelenski.
Declarațiile vin ca răspuns la apelurile recente ale liderului ucrainean pentru presiuni mai mari asupra Rusiei. Duminică, Zelenski a cerut comunității internaționale să forțeze Rusia să pună capăt atacurilor, afirmând că „tăcerea Americii şi a altora nu face decât să-l încurajeze pe Putin”.
Trump a inițiat negocierile de pace de la mijlocul lunii februarie, apropiindu-se diplomatic de Moscova, însă nicio discuție nu a înregistrat progrese reale până în prezent. Recent, președintele american a avut o convorbire telefonică de aproape două ore cu Vladimir Putin, care a părut dornic să aibă discuții cu Ucraina, dar a exclus orice presiune suplimentară asupra Moscovei.