joi, mai 29, 2025
14.9 C
București

Orange România aduce tehnologia 5G în Delta Dunării

Prin proiectul 5G Connect Danube Delta, Orange România aduce, în premieră, tehnologia 5G Standalone în Delta Dunării. Tehnologia a fost activată oficial cu ocazia Maratonului Internațional de Canoe Ivan Patzaichin.

Proiectul 5G Connect Danube Delta are ca obiectiv transformarea digitală a 23 de comunități din Delta Dunării prin implementarea infrastructurii 5G. Astfel, locuitorii ar beneficia de servicii esențiale precum telemedicină și educație digitală, reducând izolarea socială și economică. Proiectul ar avea un impact important și asupra mediului înconjurător, facilitând monitorizarea acestuia și promovând turismul sustenabil.

Tehnologia 5A Standalone (5G SA) presupune o infrastructură complet autonomă, care nu depinde de tehnologia 4G. Echipamentele 5G din zonă sunt, astfel, conectate direct la rețeaua centrală Orange din București și la un nod local de procesare a datelor. La acestea se adaugă o platformă Edge Cloud, prin intermediul căreia se asigură latență redusă și performanțe optime pentru aplicațiile locale. În prezent, acoperirea 5G funcționează deja în 14 localități (Malcoci, Mineri, Bestepe, Crișan, Partizani, Gorgova, Dunăvățu de Jos, Mila 23, Chilia Veche, Sf. Gheorghe, Periprava, C.A. Rosetti, Pătlăgeanca, Caraorman), iar până la finalizarea proiectului va fi extinsă în încă 9 (Ceatalchioi, Mahmudia, Sulina, Isaccea, Murighiol, Plauru, Tatanir, Letea, Nufăru).

Finanțarea proiectului 5G-CDD a primit aprobare în 2024 de către Comisia Europeană și presupune realizarea unei infrastructurii de comunicații 5G în 23 de localități din Delta Dunării. Proiectul are ca obiective creșterea calității vieții localnicilor din Delta Dunării, precum și oportunităților economice din această regiune. Proiectul a beneficiat de finanțarea europeană, fără aceasta nefiind posibilă realizarea infrastructurii.

„Proiectul 5G-CDD este un pas important în valorificarea potențialului regiunii cu ajutorul tehnologiilor moderne. Introducerea tehnologiei 5G și integrarea aplicațiilor de educație digitală, telemedicină, turism lent și monitorizare a mediului vor transforma fundamental regiunea.

Finanțarea proiectului obținută de la Comisia Europeană subliniază angajamentul partenerilor din consorțiul ce va implementa proiectul de a sprijini dezvoltarea infrastructurii digitale și de a îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor din Delta Dunării”, se arată în descrierea proiectului pe pagina Orange România.

Orange România își continuă prin acest proiect angajamentul de a acoperi întreg teritoriul național cu tehnologia 5G/5G+. Până la sfârșitul anului 2024, operatorul a realizat cea mai semnificativă investiție în spectrul 5G din țară, de aproximativ 265 de milioane de euro, consolidându-și poziția de lider în inovația digitală.

„Să aducem tehnologia 5G în Delta Dunării nu a fost niciodată o cursă comercială, ci întoarcerea la acoperirea unei nevoi fundamentale – cea de comunicare în comunitate și în afara ei. Din momentul în care am hotărât să ne asumăm acest angajament de a fi primii care aduc internet de mare viteză în zonă, până la momentul obținerii finanțării alături de parteneri și până la pornirea rețelei am avut și vom avea în continuare în vedere același obiectiv: creșterea oportunităților pentru locuitori.

În următoarele etape vom activa noi site-uri, vom continua să îmbunătățim infrastructura și vom crește acoperirea. Între timp, am început să lucrăm pe cele patru mari arii de intervenție: am echipat primul cabinet medical din zonă cu tehnică pentru telemedicină și am instruit personalul medical din Mila 23; am adus tehnologie smart la școala din aceeași localitate, pentru a-i ajuta pe copii să-și dezvolte competențele digitale; am montat camere care vor monitoriza mediul și numărul de turiști; am început să stimulăm promovarea turismului lent prin susținerea unor activități sportive.

Cu siguranță cea mai importantă aplicabilitate a tehnologiei 5G în zona umedă a Deltei este educația digitală, Orange construind în Deltă prima rețea 5G din țară care asigură conectivitatea pentru școli și elevi. Astfel, creștem șansele tinerilor din zonă și nu mai vorbim de un upgrade tehnologic convențional, ci de o reală rețea a educației prin digitalizare, în parteneriat cu Fundația Orange”, a declarat Marius Maican, directorul al departamentului de tehnologie la Orange România.

Alexandra Farcas
Alexandra Farcas
Alexandra Farcas s-a alaturat echipei Lumea Politică de scurt timp si acopera zone de interes in politica. Ea este responsabilă și de documentarea tuturor materialelor de investigații economice ale publicației.

Ultimele știri

Ce a răspuns Grindeanu, întrebat ce poate determina PSD să intre la guvernare

Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri,...

Cine sunt consilierii care au stat lângă Nicușor Dan la primele consultări cu partidele

Președintele Nicușor Dan nu a participat singur la consultările...

Ilie Bolojan, după consultările de la Cotroceni: Este posibil să fim nevoiți să creștem taxe și impozite

România se află într-o situație economică gravă, motiv pentru...

Anchetele Lumea Politică

spot_img

Related Articles

Etichete Uzuale

spot_img