Un contract uriaș s-a dus spre o asociere de firme cu legături politice și istoric penal. Finul vicepreședintelui de la Curtea de Conturi pune mâna pe 45 de milioane de euro. El este secondat de alte companii cu istoric plin de controverse.
Costurile proiectului sunt uluitoare. Proiectul presupune modernizarea a 46 de kilometri de drum județean cu o valoare de aproape 187 de milioane de lei, fără TVA. Asta înseamnă o depășire de peste 45% față de standardul de cost stabilit de Ministerul Dezvoltării, conform căruia prețul pe kilometru nu poate depăși 560.000 de euro.
Licitație atribuită după condiții suspecte
Condițiile de atribuire au fost arbitrare, lăsând anumite aspecte la latitudinea exclusivă a comisiei. Raportând cerințele pentru firme la valoarea contractului, acestea par absurde. Firmele care vor să participe trebuie să aibă o medie a cifrei de afaceri globale de 380 de milioane de lei pe în ultimii trei ani, de două ori mai mult decât valoarea întregului contract.
Totodată, comisia de evaluare acordă 40% din punctaj în baza unor criterii arbitrare privind „metodologia de lucru”. Pot fi date doar trei note fixe: 40 de puncte (foarte bine), 20 de puncte (bine) sau 5 puncte (slab). Nu există note intermediare. Asta înseamnă că două firme cu propuneri similare pot primi punctaje foarte diferite, în funcție de cum decide comisia. În plus, documentele firmelor se verifică doar după ce s-a ales câștigătorul, nu înainte.
De asemenea, se pune accentul pe CV-ul managerului de proiect, acesta fiind nevoit să facă dovada participării în cadrul a cel puțin altor șapte proiecte. Astfel, dacă a lucrat la șase contracte mari de drumuri sau autostrăzi, primește doar 7 puncte din cele 10 posibile pentru acest criteriu. Dar dacă a lucrat la șapte sau mai multe astfel de contracte, primește punctajul maxim (10 puncte). În același timp, ținând cont că durata estimată pentru acest proiect este de 3 ani, managerul de proiect ar trebui să aibă cel puțin 21 de ani de experiență profesională pentru a primi punctajul maxim.
Sistemul de puncte pentru garanție este și el subiectiv, firmele primind puncte dacă oferă garanții mai mari (până la 5 ani). Autoritatea contractantă poate respinge, însă, orice explicație tehnică despre cum vor respecta această promisiune.
Lidera asocierii învinse, firma Drumuri și Poduri Banat, a contestat rezultatul, susținând că criteriile pentru evaluarea „metodologiei de lucru” precum și alte aspecte din cadrul documentației erau vag formulate, lăsând comisiei libertate mare în acordarea punctajului. Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a a admis parțial plângerea. Firma a contestat decizia CNSC, însă instanța a respins la rândul ei cererea.
Pușculița vice-președintelui de la Curtea de Conturi
Câștigătorii au fiecare o istorie controversată legată de alimentarea din banii publici, iar companiile care vor încasa banii sunt legate de personalități politice importante.
Erc Vest SRL este deținută de Mihaela Bejeriță, soția lui Ion Bejeriță, un cunoscut și controversat afacerist cu statul. Cunoscut drept „asfaltatorul preferat de PSD” în Caraș-Severin, Ion Bejeriță este finul fostului deputat PSD Ion Mocioalcă, actual vicepreședinte al Curții de Conturi. Bejeriță a fost și sub anchetă pentru o evaziune fiscală uriașă de 10,5 milioane de euro, implicând firme fantomă.
Bejeriță a fost reținut în 2016 împreună cu Axente Obrejan si Radoia Trandafir, toți trei fiind finii lui Ion Mocioalcă. Acțiunea procurorilor se petrecea la doi ani după ce afaceristul mai fusese acuzat într-un alt dosar de evaziune cu un prejudiciu de un milion de euro.
Emv-Util SRL are ca asociat unic pe Buzan Iconia. Presa locală indică o posibilă legătură de rudenie între acesasta și Mihaela Bejeriță. Numele de Buzan apare și în dosare penale alături de Bejeriță. Rechizitoriul Parchetului General împotriva familiei Bejeriță și a Emiliano Vest (acum Erc Vest SRL) îi menționa și pe Buzan Ilie Adrian și Buzan Ioan drept furnizori de facturi fictive.
O companie anchetată pentru trucarea licitațiilor
Oyl Company Holding AG SRL a trecut sub controlul Cleopatrei Dragomir după moartea soțului, Corneliu Dragomir. În 2023, Consiliul Concurenței a deschis investigații împotriva firmei și altor entități pentru „posibile trucări ale licitațiilor” organizate de CNAIR și Direcțiile Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP). Deși au avut loc inspecții neanunțate, ancheta a rămas, cel mai probabil, neterminată, dat fiind că nu a fost prezentat vreun raport în urma anchetei.
Brațul lung al Securității
Din 2023, Eurocerad Internațional este deținută de Gheorghe Șerbănescu, un octogenar care a fost general de securitate. El apare în mai multe afaceri controversate de la începutul anilor ’90, în anturajul unor potențați ai vremii.
Șerbănescu mai este asociat și în Euro Construct SA, alături de fostul director general al CFR, Tudor Vlad – o firmă care a obținut contracte semnificative de la compania feroviară de stat.
Mocioalcă – Bejeriță – Hurduzeu, triada politico-financiară care conduce Caraș-Severin
Atribuirea contractului de aproape 187 de milioane de lei pentru modernizarea drumului județean are un puternic substrat politic, după cum denunță consilierul PNL Andrei Apostol. Acesta a criticat într-o postare pe Facebook faptul că licitația, după ce a fost blocată 7 luni, a fost atribuită „sponsorului principal al campaniei lui Silviu Hurduzeu (PSD)”. În acest timp, firma cu oferta mai mică, a fost descalificată în mod suspect.
Totodată, un articol realizat de Anchetatorii.ro subliniază felul în care triada Mocioalcă-Hurduzeu-Beheriță a transformat instituțiile publice în surse de finanțare politică. De când Hurduzeu a câștigat președinția CJ Caraș-Severin în 2016, cu sprijinul fostului deputat PSD Ion Mocioalcă, firmele asociate cu finul lui Mocioalcă, Ion Bejeriță, au câștigat pe bandă rulantă contracte efectuate de Consiliul Județean Caraș-Severin.