Bugetarii amenință că blochează țara. Angajații ANAF refuză să mai lucreze. Proteste spontane la INS, Mediu și Primăria Capitalei

Bugetarii au ieșit în stradă miercuri pentru a treia zi și amenință că blochează țara, dacă Guvernul nu renunță la tăierea veniturilor angajaților. Cele mai dure amenințări vin de la angajații din Finanțe. Dacă tăierile de sporuri nu se vor opri, angajații amenință că nu vor mai veni la serviciu în zilele în care trebuie virați banii pentru pensii și salarii, scrie A3CNN.

Finanțiștii continuă protestele demarate luni, prin care contestă tăierea sporurilor, decizie luată de Guvern pentru reducerea deficitului bugetar. Așa cum anunțau încă de luni, angajații ANAF au întrerupt activitatea, pentru a doua zi la rând.

Angajații de la INS, Ministerul Mediului șu de la Primăria București au întrerupt lucrul pentru un protest spontan.

De asemenea, angajații afiliați la TESA anunță că vor contestat OUG în instanță pentru că nu au fost chemați la discuții la Ministerul Sănătății.

Proteste la ANAF în mai multe județe

Finanțiștii maramureșeni au ieșit în fața sediului instituției, în semn de protest față de măsurile luate de Guvern. Aproximativ o sută de angajați au oprit lucrul între orele 9 și 11.

Buzău: Finanţiştii au ieşit pentru a treia zi în stradă – ‘Am ajuns să aducem de acasă scaune’
Angajații au solicitat condiţii de muncă adecvate şi salarizare pe măsura activităţilor desfăşurate, susţinând că în anumite situaţii nu mai există nici hârtie sau scaune pe care angajaţii să lucreze la calculator, bunuri pe care sunt nevoiţi să şi le achite din propriul buzunar.

În jur de 200 de angajaţi ai Administraţiei Finanţelor Publice (AFP) Buzău au ieşit în faţa instituţiei cu pancarte pe care se puteau citi mesaje precum “Nu ne mai huliţi! Am făcut politica Guvernului, acum plătim doar noi preţul greşelilor”.

“Este a treia zi de proteste şi o să mai urmeze până când guvernanţii ne vor băga în seamă şi vor înţelege importanţa ANAF în colectarea la bugetul de stat. Evaziunea fiscală se diminuează cu inspectorii ANAF, cerem guvernanţilor să declare ANAF o instituţie de siguranţă naţională. Încearcă măsuri pompieristice. Credeţi că ţara iese din criză tăind un spor la o anumită parte a bugetarilor?

Nu vor să colecteze, dacă doreau să colecteze ne-ar fi chemat la Bucureşti, veneam cu toţii, noi aducem soluţiile, vrem să colectăm, nu avem pârghiile necesare”, a declarat liderul Sindicatului Finanţelor Publice Buzău, Adrian Radu.

Sindicaliştii atrag atenţia că tăierile unor sporuri, care vor diminua salariul angajaţilor, vin pe fondul creşterii preţurilor la facturi, combustibili şi alimente. Totodată, angajaţii reclamă condiţii de muncă improprii.

“Nu am întrerupt lucrul cu publicul, dacă întrerupem nu mai primesc salarii profesorii, cei din Sănătate, pensionarii, dar guvernanţii probabil asta vor atât timp cât suntem în stradă. Am atras atenţia elegant şi cu responsabilitate, dar nu ne bagă în seamă nimeni. Probabil asta vor, să se închidă ţara, că altă soluţie nu există. Colegii sunt nemulţumiţi, dacă am ajuns să aducem de acasă scaune.

Noi, la Ministerul de Finanţe, în cadrul ANAF, nu avem banalul scaun pe care trebuie să stăm la calculator, ni-l cumpărăm din bani personali. Nu avem bani pentru hârtie, ne-au anunţat că până în octombrie trebuie să ne descurcăm cu hârtia, să cerşim la agentul economic sau să cumpărăm din banii personali pentru a merge activitatea.

Andrada Ionescu
Andrada Ionescu
Andrada este un jurnalist cu experiență care acoperă subiectele de actualitate din România. Absolventă de Sociologie, Andrada Ionescu are un background care îmbină jurnalismul cu marketingul politic și îi oferă un plus în selectarea informațiilor pe care le prezintă cititorilor.

Ultimele știri

Anchetele Lumea Politică

Articole pentru tine