PSD amenință cu ieșirea de la guvernare după ce abia a intrat: „Lui Bolojan îi convine că participă la împărțirea vinovăției”

Social-democrații, care au ezitat luni de zile să intre în coaliția de guvernare, amenință acum că o vor părăsi, acuzând marginalizarea în procesul decizional și încercări de a li se pune în cârcă responsabilitatea pentru criza bugetară.

Partidul Social Democrat traversează o perioadă de tensiuni majore în cadrul coaliției, iar primele fisuri în guvern vin tocmai dinspre formațiunea care s-a arătat cel mai reticentă la asumarea responsabilității guvernării în contextul deficitului bugetar record.

Zamfir avertizează: PSD ar putea părăsi coaliția

Reacțiile recente ale social-democraților, precum cea a senatorului Daniel Zamfir, care a avertizat că partidul ar putea părăsi coaliția dacă mai sunt învinuiți pentru deficitul bugetar record, indică o nemulțumire care a trecut de pragul frustrării și riscă să alimenteze instabilitatea politică, arată ziare.com.

La baza acestor tensiuni stă nu doar repartizarea vinovăției, ci și modul în care sunt luate deciziile în interiorul coaliției. PSD acuză faptul că premierul Ilie Bolojan preferă să se consulte aproape exclusiv cu PNL și USR, ignorând partenerii social-democrați.

Paradoxul PSD: de la ezitare la amenințări

Ironia situației este evidentă: partidul care a ezitat cel mai mult să intre la guvernare, invocând exact riscul de a fi țap ispășitor pentru criza bugetară, este acum cel care se declară nemulțumit că i se cere socoteală.

Practic, PSD joacă un rol esențial numeric și administrativ în guvern, dar este tratat ca un partener de mâna a doua în procesul decizional, o situație greu de acceptat pentru un partid care controlează cele mai multe ministere.

Atitudinea PSD stârnește și paradoxuri: dacă nu a dorit să guverneze în contextul unui deficit galopant, de ce a acceptat ministere-cheie? Și, dacă a intrat, de ce flirtează atât de repede cu ideea ieșirii?

Reformele vor aduce adevăratele provocări

Consultantul politic Daniel Olteanu consideră că, deși în acest moment coaliția pare funcțională, dificultățile reale vor apărea odată cu inițierea reformelor profunde, în special cea administrativă sau când se va pune problema reducerii privilegiilor.

“Coaliția de guvernare este una suficient de largă pentru a nu lua decizii rapide. Fiecare grupare politică vine cu propriile nevoi și poate întârzia negocierile. În momentul de față există consens cu privire la nevoia de măsuri dure și de eficientizare și un premier care își angajează răspunderea pentru acestea. Dar, atunci când va veni vorba despre tăierea privilegiilor și despre reforme grele (cea administrativă, spre exemplu), lucrurile se vor complica”, a opinat Daniel Olteanu pentru Ziare.com.

Lupta pentru vizibilitate politică

Atmosfera tensionată din coaliție este alimentată și de lupta pentru vizibilitate politică. În timp ce figuri ca Ilie Bolojan (PNL) și Sorin Grindeanu (PSD) acaparează agenda publică, liderii din eșaloanele doi și trei simt nevoia să își revendice un loc în prim-plan prin declarații spectaculoase, consideră consultantul politic.

“Da, poate Daniel Zamfir exprimă nemulțumirea mai multor colegi din PSD – și este foarte probabil să fie o declarație pe care nu și-o poate asuma direct președintele social-democraților – însă de aici și până la a ieși de la guvernare este cale lungă. Să nu uităm că PSD are cel mai mare număr de ministere și toate beneficiile care decurg din acest lucru. Ilie Bolojan știe aceasta și pare că îi convine că PSD participă la împărțirea vinovăției”, a spus Daniel Olteanu pentru Ziare.com.

Riscurile pentru stabilitatea guvernării

Mai grav este că acest joc dublu se desfășoară într-un moment în care România are nevoie de coerență și asumare. Reforma administrativă, tăierea privilegiilor și măsurile de redresare economică presupun decizii dure, care nu pot fi luate într-o coaliție în care fiecare partid își construiește ieșirea de urgență pentru a evita costurile politice.

Amenințările cu ieșirea de la guvernare nu fac decât să prelungească blocajul, iar PSD pare mai preocupat de imaginea proprie decât de funcționarea guvernului din care face parte.

Tensiunile actuale din coaliție reflectă o realitate mai profundă: dificultatea de a guverna într-un context economic dificil, când fiecare decizie dură poate avea consecințe electorale majore. Însă, într-o perioadă în care România se confruntă cu cel mai mare deficit bugetar din UE, stabilitatea guvernării devine esențială pentru implementarea reformelor necesare.

 

Constantinescu Gabriel
Constantinescu Gabriel
Gabriel Constantinescu este unul dintre jurnaliștii care a acoperit vreme îndelungată zona socială din presa online. Cu experiență în alegerea știrilor, Gabriel este pasionat de sport și drumeții. Absolvent al Facultății de Administrație Publică el acoperă cu succes materialele care tratează activitatea primăriilor, a consiliilor județene și instituțiilor subordonate acestora. Este căsătorit și are doi copii care speră să trăiască într-o lume mai bună.

Ultimele știri

Scandalul din Educație: Profesorii se dezic de liderii sindicali după „trădarea” din 2023

Liderii sindicali din învățământul preuniversitar se confruntă cu o...

Anchetele Lumea Politică

Articole pentru tine