ING Bank România a lansat un avertisment dur cu doar câteva ore înainte de aprobarea pachetului de majorări de taxe al Guvernului Bolojan, prognozând că măsurile fiscale vor determina o creștere dramatică a inflației și pot duce economia în recesiune.
Inflația va exploda la 8%
Banca estimează că măsurile fiscale anunțate pentru reducerea deficitului bugetar și creșterea facturilor la energie vor duce rata inflației spre 8%, într-un context în care consumul este în scădere și economia creștere deja foarte lent.
“Pe termen scurt, se așteaptă ca presiunile inflaționiste să crească din cauza facturilor la energie mai mari începând din iulie, amplificate de creșterile TVA-ului și accizelor începând din august”, a declarat Ștefan Posea, economist la ING Bank România, conform Hotnews.
ING se așteaptă ca inflația să ajungă de la 5,5% (în mai) la 7,5-8% în lunile următoare și să se stabilizeze undeva la 7,5% la finele anului. Această prognoză este cu mult mai pesimistă decât cea a Băncii Naționale a României, care a majorat în mai prognoza de inflație pentru finele acestui an de la 3,8% la 4,6%.
Pachetul de măsuri care zguduie economia
Plenul comun al Camerei Deputaților și Senatului s-a reunit luni, de la ora 15:00, pentru asumarea răspunderii Guvernului pe primul pachet de măsuri fiscale pregătite pentru reducerea deficitului. Printre măsurile importante din pachet se află:
- Creșterea TVA – cota generală ajunge la 21%, iar singura cotă redusă va fi 11%
- Măsuri dure în ceea ce privește asigurarea de sănătate, unde milioane de români coasigurați până acum sau asigurați din oficiu vor trebui să plătească 2.430 de lei pe an pentru a mai beneficia de asigurare
- Creșterea impozitului pe dividende de la 10% la 16%
- Creșterea accizelor și a taxării băncilor
Consumul, prima victimă a măsurilor
Economistul ING avertizează că impactul asupra consumului privat va fi devastator. “În cele din urmă, aceste creșteri de impozite nu prind cel mai bine consumul privat”, arată Posea.
Analiza băncii relevă că încrederea consumatorilor a scăzut față de începutul anului, așteptările sunt că șomajul va crește, în timp ce înghețarea salariilor de la stat și a pensiilor amplifică tendințele de economisire preventivă.
Scăderile de costuri de la stat, pe care guvernul a promis că le va anunța în iulie, vor contribui la scăderea cererii, consideră economistul.
Scenariul recesiunii, tot mai probabil
Proiecția de creștere economică a ING de 0,8% pentru acest an, printre cele mai pesimiste la momentul actual, ar putea fi prea optimistă. Creșterea PIB ar fi mai degrabă mai aproape de zero – dacă economia ar stagna în termeni trimestriali pentru restul anului, creșterea ar fi de doar 0,3% în 2025, arată Posea.
Dar perspectivele ar putea fi și mai sombre. “Având în vedere traiectoria actuală, riscul ca economia să intre într-o recesiune ușoară sau chiar să înregistreze o contracție pe tot parcursul anului nu poate fi exclus în totalitate”, a avertizat economistul ING.
Impactul asupra politicii monetare
Aceste evoluții negative vor determina probabil o schimbare de ton în comunicarea oficială a autorităților monetare. “Aceste evoluții vor crește probabil preocupările legate de dinamica economică aflate pe radarul factorilor de decizie politică și nu ar fi neașteptat să vedem niște tonuri ușor moderate în viitorul comunicat de presă (al BNR)”, a precizat Posea.
Avertismentul ING Bank vine în contextul în care guvernul Bolojan încearcă să reducă deficitul bugetar printr-un pachet de măsuri fiscale considerate de experți ca fiind printre cele mai dure din ultimii ani, cu impact direct asupra puterii de cumpărare a românilor și asupra dinamicii economice generale.